(FOTO/VIDEO) Igor Grosu, la București: Hai să dăm mână cu mână și să construim un viitor comun

1229
0
Președintele Parlamentului R.Moldova, cu un discurs de la tribuna Parlamentului României / Sursa FOTO: parlament.md

R.Moldova se întoarce, „după ani de rătăcire, pe drumul cel bun, pe drumul dezvoltării și modernizării de tip occidental”, iar România este „principalul avocat” al aspirațiilor sale de integrare europeană. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului de la Chișinău, într-un discurs pe care l-a ținut miercuri, 1 septembrie, într-o ședință solemnă a camerelor reunite ale Parlamentului de la București. Cu ocazia vizitei sale în România, Grosu a avut și o serie de întâlniri importante cu președintele Klaus Iohannis, președinta Senatului, Anca Dragu, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, precum și cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În discursul său din Parlamentul de la București, el a mulțumit pentru sprijinul constant și mereu oportun pe care l-a acordat statul român R.Moldova pe parcursul a trei decenii de la declararea independenței, menționând în mod deosebit ajutorul umanitar acordat în perioada pandemiei de COVID-19.

Igor Grosu, în Parlamentul României / Foto: (c) LIVIU SOVA – AGERPRES FOTO

Igor Grosu a vorbit și despre perspectivele R.Moldova.

„Președinția, Guvernul, Parlamentul R.Moldova au astăzi un mandat ferm pentru a curăța, dezvolta și deschide țara spre exterior. Nu va fi deloc ușor, dar niciodată, în ultimii 30 de ani, nu s-a simțit în R.Moldova o dorință mai mare, mai sinceră, de a duce politicul în slujba cetățeanului și de a construi un stat puternic, cu instituții funcționale și eficiente, care să lucreze pentru oameni”, susține Igor Grosu, invocând obiectivele asumate de noua guvernare cu privire la lupta împotriva corupției și consolidarea statului de drept, întărirea instituțiilor, dezvoltarea economiei și aplicarea unor politici sociale rezonabile.

„R.Moldova se deschide. R.Moldova se transformă. R.Moldova vrea să lucreze pentru securitate, prosperitate și dezvoltare alături de partenerii săi. (…) Hai să dăm mână cu mână, să construim un viitor comun aici, la noi, acasă, în Europa”, și-a încheiat discursul președintele Parlamentului de la Chișinău.

Grosu a primit felicitări pentru alegerea sa în funcția de președinte al Parlamentului, dar și pentru victoria forțelor politice pro-reformă, pro-democratice și pro-europene la alegerile anticipate din 11 iulie și din partea președintelui României, Klaus Iohannis.

Liderul de la Cotroceni a reconfirmat angajamentul României de a acorda întreaga susținere în procesele de transformare, modernizare şi de implementare a reformelor, în spiritul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană dintre cele două state, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale de la București. În context, au fost abordate măsurile necesare pentru accelerarea proiectelor bilaterale menite să conecteze R.Moldova, prin România, cu spațiul Uniunii Europene și să aducă beneficii reale la nivelul întregii societăți.

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a calificat vizita lui Igor Grosu la București ca pe una „istorică”, iar președintele Parlamentului R.Moldova a afirmat că este firesc ca prima vizită pe care o face în această calitate să fie în România, menționând că dorește „trasarea unor obiective concrete”.

„Votul cetățenilor demonstrează că societatea a optat fără îndoială pentru înscrierea pe un parcurs pro-reformă și european ireversibil”, a declarat președinta Senatului, Anca Dragu, în cadrul discuției sale cu Igor Grosu. Ea a subliniat că România și R.Moldova au o relație specială bazată pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și a evidențiat „importanta Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”.

„Conectarea strânsă și ireversibilă a R.Moldova la spațiul european, prin România”, dar și aspecte ale reglementării conflictului din Transnistria au fost discutate de Igor Grosu cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

În acest context, șeful diplomației de la București a arătat că România „susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a dosarului transnistrean, cu respectarea suveranității și a integrității teritoriale a R.Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său pro-european”.

Menționăm că vizita în România este prima vizită oficială peste hotare pe care Igor Grosu o face în calitate de președinte al Parlamentului R.Moldova. La București el a fost însoțit și de o impunătoare delegație compusă din deputații PAS, Doina Gherman, Vladimir Bolea, Dumitru Alaiba, Lilian Carp, Larisa Voloh, Veronica Roșca, Petru Frunze, Virgiliu Pâslariuc, Ana Racu și Ina Coșeru.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT