Nemerenco, îngrozită de amploarea pe care a luat-o „piața” certificatelor de vaccinare anti-COVID false în R.Moldova

966
0
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, denunță funcționarea a zeci de scheme prin intermediul cărora erau emise certificate de vaccinare anti-COVID false, contra unor sume de câteva sute de euro. Funcționarea acestor scheme ar fi fost asigurată de mii de persoane, printre care medici și asistente medicale din diferite regiuni ale R.Moldova, care acum riscă până la șapte ani de închisoare, declară Nemerenco, solicitând suportul organelor de anchetă. În același timp, Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță ca a inițiat primele cinci cauze penale cu privire la certificatele ce conțin rezultate la COVID-19 cu semne de falsificare.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Nemerenco spune că, imediat după ce a venit la Minister, a inițiat o anchetă internă cu privire la „piața” certificatelor de vaccinare false, arătându-se îngrozită de amploare pe care a luat-o acest fenomen în R.Moldova.

„Toată informația a fost prezentată CNA, Procuraturii Anticorupție, am rugat să intervină și alte structuri, am colaborat cu SIS-ul. Vreau să fac un apel, pentru că aici deja sunt depășite atribuțiile Ministerului Sănătății. Avem informații din teritorii despre nume de familie de medici, de asistenți medicali, de centre de sănătate, în care acest business a fost deja pus pe roate. Au fost conectați registratorii și asistenții medicali cu scheme conduse de oameni din lumea interlopă. Toate aceste nume noi le avem, toate sunt transmise ofițerilor, mai departe Ministerul Sănătății nu mai are câmp de manevre, este vorba de adunare de probe care ar demonstra toate suspiciunile noastre”, a declarat ea, într-o emisiune la Jurnal TV.

În acest context, ministra Sănătății a reproșat CNA că a ignorat fenomenul și nu s-a autosesizat.

Pe de altă parte, potrivit IGP, în cele cinci cauze penale deja declanșate sunt vizate atât persoane juridice, cât și persoane fizice, care ar fi eliberat buletine false cu rezultatul negativ de analiză a probei biologice ori au transportat peste hotare persoane despre care se cunoștea că dețin certificate false la COVID-19.

Sursa FOTO: IGP

De asemenea, Poliția desfășoară și o anchetă în ceea ce privește o posibilă rețea specializată în cazuri de vaccinare falsă. Angajații Inspectoratului Național de Investigații (INI) documentează mai multe centre de vaccinare în privința cărora sunt acumulate probe cu referire la eliberarea certificatului de vaccinare în lipsa persoanei, chiar dacă vaccinarea propriu-zisă nu a avut loc.

Conform datelor oficiale, la nivel național, rata de imunizare cu prima doză este în prezent de 20,6% din populație, iar rapelul l-au făcut 18,6% dintre locuitorii R.Moldova. Cea mai înaltă rată de vaccinare – de 88,5 % – este înregistrată printre angajații din sistemul medical.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT