Platon și Cavcaliuc ar urma să fie anunțați în urmărire internațională de Interpol

679
0
Gheorghe Cavcaliuc & Veaceslav Platon / Sursa COLAJ: ProTV Chișinău

Afaceristul Veaceslav Platon și fostul șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, ar urma să ajungă în urmărire internațională. O solicitare în această privință a fost adresată săptămâna trecută la Secretariatul General al Organizației Internaționale a Poliției Criminale (OIPC) Interpol de la Lyon, în Franța, de către Biroul național Interpol de la Chișinău. Aceasta a fost însă făcută publică abia miercuri, 1 septembrie, fiind confirmată presei de la Chișinău de Viorel Țentiu, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP (Biroul național de Interpol).

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„În cazul lui Veaceslav Platon solicitarea este pentru arest și extrădare, iar în cazul lui Gheorghe Cavcaliuc este solicitată localizarea acestuia”, spune Țentiu.

El spune asta chiar dacă atât Platon, cât și Cavcaliuc au fost surprinși pe străzile Londrei în imagini făcute publice de moldovenii aflați în diaspora din Marea Britanie.

Amintim că Veaceslav Platon a zburat pe 19 iulie cu o cursă avia la Londra, în Marea Britanie, de unde, potrivit avocatului său, Ion Crețu, avea bilet la Praga, în Cehia. În seara aceleiași zile, Procuratura Generală a emis un comunicat în care își justifica inacțiunea, afirmând că nu vede logica pentru care Platon s-ar eschiva de la prezența sa în instanțele de judecată din R.Moldova și, deci, nu s-ar fi impus nicio măsură preventivă împotriva acestuia.

Abia pe 2 august procurorii au solicitat mandat de arestare cu anunțarea în urmărire pentru arest pe numele lui Platon, după ce acesta nu s-a prezentat într-o ședință de judecată în care trebuia examinat un dosar cu privire la corupere activă și escrocherie, infracțiuni pe care le-ar fi comis în decembrie 2016.

Condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare într-un dosar cu conexiuni la „furtul miliardului”, pentru că ar fi obținut aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), Platon a fost eliberat din detenție în iunie 2020, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis integral demersul lui Stoianoglo privind suspendarea executării pedepsei de către acesta. Acum, acest dosar se află în procedură de revizuire, iar Platon declara înainte de alegeri că știe deznodământul, el urmând să fie achitat.

La rândul său, Gheorghe Cavcaliuc, șef al unui partid care a concurat la alegerile anticipate din 11 iulie, a fost lăsat să plece din țară în ajunul scrutinului, chiar dacă este cercetat penal în dosarul „verde de briliant”.

El este acuzat de huliganism în cazul incidentului din 6 aprilie, când mai mulți membri ai partidului său l-au stropit pe față cu soluție toxică pe vicepreședintele raionului Sângerei, acesta ajungând la spital cu probleme de vedere.

În legătură cu inacțiunile Procuraturii Generale privind aceste, dar și alte persoane bănuite de corupție la nivel înalt, președinta Maia Sandu a convocat pe 10 august o ședință a Consiliului Suprem de Securitate, după care noua putere de la Chișinău a intrat într-o confruntare deschisă cu procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT