Parlamentul a apreciat vineri, 20 august, drept „nesatisfăcătoare” activitatea Procuraturii Generale și a CNA în legătură cu acțiunile întreprinse pentru recuperarea miliardului furat în urma fraudei bancare. O hotărâre în acest sens a fost adoptată cu votul a 57 de deputați din fracțiunea PAS, în urma dezbaterilor pe marginea unei „note” expediate parlamentarilor de Procuratură. Cu un raport complex asupra acestui subiect a fost, de fapt, așteptat procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care a refuzat în public, cu o zi mai devreme, să se prezinte în plen. Atitudinea acestuia a fost blamată de reprezentanții majorității parlamentare, care l-au etichetat ca pe un „laș” și exponent al hoților care caută să scape acum de răspundere penală. Drept urmare, Procuraturii și CNA li s-a solicitat să elaboreze, în termen de maxim 30 de zile, un instrument eficient de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEAșa-zisa „notă” a Procuraturii Generale, publicată pe site-ul oficial al instituției chiar în timpul ședinței din Parlament, înșiră pe patru pagini considerații generale, care se referă la „ rezultatele obținute în primul semestru 2021” și ar „corespunde rigorilor legii de procedură penală, neprejudiciind ancheta și alte reguli de procedură”.
Pe de altă parte, Comisia Juridică, pentru numiri și imunități a Parlamentului, dominată de deputații PAS, a constatat „lipsa de acțiuni măsurabile și progrese în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar”. „Prin acțiunile ineficiente ale conducătorilor instituțiilor responsabile se tergiversează nejustificat luarea de măsuri eficiente”, a declarat șefa comisiei de profil, Olesea Stamate.
Și mai incisivi s-au dovedit alți reprezentanți ai partidului pro-prezidențial.
„Dacă citea până la urmă articolul din Constituție vedea că este scris un paragraf că dacă este un subiect de interes public – procurorul general se prezintă în plen. L-am invitat să explice câți bani au fost recuperați din celebrul miliard furat. Din 2017 și până acum, cetățenii au plătit 4 milioane (!) de lei. În șapte ani de zile „zero” bani au fost recuperați din miliardul furat. (…) Mă conving că trebuie adoptată și Legea cu privire la Procuratură”, a declarat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
Argumentând poziția sa și a colegilor lui de partid, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a scris pe Facebook că „procurorul a devenit o portavoce a hoților, iar procuratura a devenit agenția lor de călătorii”, referindu-se la plecarea nestingherită din țară a afaceristului Veaceslav Platon și a fostului șef adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc.
„Dacă nu reușește să-și îndeplinească mandatul cu eficientă, poate pleca cu demnitate, însă dl Stoianoglo a ales calea victimizării și confruntării. Personal, mi-am pus mari speranțe în domnia sa, dar mi-am pierdut orice stimă pentru dl Stoianoglo când a încercat să-și acopere ineficiența cu originea sa etnică. Doar un laș poate submina pacea inter-etnică de dragul unui fotoliu călduț. Doar pentru această ispravă, poporul îi va striga din urmă – “Adio, Sașa!”, adaugă Popșoi.
În lipsa lui Stoianoglo, o luare de cuvânt a fost solicitată, în regim online, de fugarul Ilan Șor, liderul partidului și fracțiunii care-i poartă numele, condamnat totodată în prima instanță într-un dosar ce ține de „furtul miliardului”. Insistențele deputatei Marina Tauber au fost însă respinse de președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a precizat că Șor, ca deputat, poate să-și prezinte poziția doar de la tribună, fiind prezent fizic în forul legislativ.
Chiar și așa, un alt deputat de la „Șor”, Denis Ulanov, nu a ezitat să-l numească pe Stoianoglo „ipocrit”.
Menționăm că Ulanov însuși se află sub anchetă penală, fiind cercetat pentru escrocherie și spălare de bani. El a fost lipsit de imunitate parlamentară, la cererea lui Stoianoglo, în primăvara acestui an, plasat mai întâi în arest preventiv, după care eliberat, printr-o decizie judecătorească sub control judiciar.
În schimb, în apărarea procurorului general a sărit Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, care, în timpul ședinței de vineri, dar mai ales în ajun a făcut o paralelă între acțiunile actualei guvernări și ale președintei Maia Sandu cu intervențiile brutale în domeniul justiției ale fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. Acuzații similare au răsunat joi și din partea lui Alexandr Stoianoglo.
În replică, președinția a difuzat un comunicat în care arată că Stoianoglo folosește aceeași retorică politică ca PSRM și PCRM și că a devenit un instrument al acestor forțe.
Adăugăm în acest context că joi, 19 august, Guvernul condus de Natalia Gavriliță a avizat pozitiv proiectul de modificări la Legea cu privire la Procuratură, care ar permite evaluarea performanțelor procurorului general și eventuala eliberare a lui Stoianoglo din funcție. Proiectul urmează să fie examinat și sigur va fi votat în lectură finală marți, 24 august, conform unor asigurări date de președintele Parlamentului, Igor Grosu.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE
„nesatisfăcătoare” ??? Criminală!!!!!