După ce Parlamentul a adoptat vineri, 13 august, în prima lectură, un întreg set de modificări la unele acte legislative care reglementează funcționarea sistemului de justiție, Comisia juridică, pentru numiri și imunități a anunțat convocarea unor consultări publice pe marginea unora dintre proiectele aflate în discuție. Acestea se vor desfășura miercuri, 18 august, urmând să fie dezbătute propunerile tuturor părților interesate cu privire la proiectul de modificare a Legii Procuraturii, care prevede instituirea unui mecanism ce ar permite inclusiv demiterea procurorului general, în urma unei evaluări a performanțelor sale, dar și proiectul de modificare a modalității de alegere și numire în funcție a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEOrganizarea acestor consultări vine însă abia după ce un șir de organizații neguvernamentale cu activități în domeniul justiției au cerut acest lucru, solicitând Parlamentului să se abțină de la examinarea proiectelor de legi în regim de urgență, fără o justificare plauzibilă, și să respecte cu strictețe legislația cu privire la transparența în procesul decizional.
„În caz contrar, aceasta va eroda încrederea în Parlamentul nou-ales”, au avertizat organizațiile semnatare.
Menționăm că proiectul cu privire la modificarea Legii Procuraturii prevede înființarea unei comisii ce va evalua, nu mai des decât o dată pe an, performanțele procurorului general. Comisia va fi constituită de CSP, care urmează de asemenea să fie reorganizat, prin reducerea numărului de membri de la 15 la 12. Astfel, din componența acestuia urmează să fie excluși trei membri din oficiu – procurorul general, procurorul-șef al UTA Găgăuzia și președintele Uniunii Avocaților din Moldova. Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general va fi constituită din 5 membri, dintre care unul va fi propus de șeful statului, unul – de Ministerul Justiției, unul – de CSM, unul de – CSP și încă unul – chiar de procurorul general.
Performanțele obținute de acesta vor fi evaluate prin calificative – excepțional, bine, satisfăcător și eșuat, conform proiectului de modificare a Legii Procuraturii.
În cazul atribuirii calificativului „eșuat”, CSP ar urma să propună președintelui R.Moldova eliberarea din funcție a procurorului general.
Pe lângă cele două proiecte – cu privire la evaluarea performanțelor procurorului general și cu privire la componența CSP și CSM –, Parlamentul a mai adoptat vineri, în prima lectură, cu votul majorității parlamentare constituite de PAS, un proiect ce va permite numirea directorului CNA prin votul direct al majorității deputaților, și nu în urma unui concurs organizat de Comisia juridică, numiri și imunități. De asemenea, a fost aprobat în primă lectură proiectul de modificare a Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și a Legii privind declararea averii și a intereselor personale, astfel încât să fie extins controlul averii și intereselor personale asupra soțului/soției, părinților/socrilor și copiilor persoanei supuse controlului. De asemenea, în prima lectură a fost aprobat un proiect de modificare a Legii privind piața produselor petroliere, cu scopul declarat de a înlătura carențele existente în legislația curentă.
În lectura a doua, dar nu finală, a fost votat un nou Cod vamal, principalele prevederi ale căruia vizează activitatea magazinelor duty-free. Conform modificărilor aplicate, acestea vor putea activa doar în aeroporturi, porturi și la bordul aeronavelor și navelor. Celelalte, amplasate în zona de frontiera terestră, își vor înceta activitatea la expirarea licenței sau, mai exact, în decembrie 2022.
Pe lângă acestea, deputații din majoritatea parlamentară au votat o hotărâre privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului și au aprobat cererea de demisie a șefului Consiliului Concurenței, Marcel Răducan.
Presa de la Chișinău a scris, de altfel, că imediat după ce au fost votate modificările ce ar putea permite demiterea lui Alexandr Stoianoglo, Procuratura generală ar fi fost pusă în stare de alertă. Deschide.md a aflat că, în aceeași zi, CSP a aprobat ordinea de zi a următoarei sale ședințe, pe 17 august, în lista subiectelor ce urmează a fi examinate fiind inclusă și convocarea Adunării Generale a Procurorilor. Surse din cadrul Procuraturii susțin că procurorul general ar fi dispus în mod urgent convocarea Adunării Generale, aceasta urmând să aibă loc în luna septembrie, pentru a fi luată decizia de a fi schimbați cinci membri ai CSP și înlocuiți cu procurori loiali lui Stoianoglo. Aceleași surse susțin că Stoianoglo ar încerca astfel să obstrucționeze o eventuală demitere sau eliberare a acordului pentru investigarea sa sub aspect penal.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE
organizații neguvernamentale cu activități în domeniul justiției…..bla, bla, bla….. Trebuie să purtăm discuții cu anii????