R.Moldova, sub „cod portocaliu” de COVID-19. Ce măsuri și restricții sunt impuse de CNESP

924
0

R.Moldova a intrat începând de luni, 16 august, în stare de alertă epidemiologică marcată cu „cod portocaliu”, în legătură cu pericolul unei creșteri semnificative a numărului de infectări cu COVID-19. Decizia a fost luată la sfârșitul săptămânii trecute de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), care a dispus aplicarea unui șir de măsuri necesare pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Astfel, sunt reintroduse anumite restricții privind accesul în instituțiile de alimentație publică în spații închise, teatre, muzee, cinematografe, biblioteci, zone de agrement, la festivități și evenimente în masă, precum și în centrele sportive și bazine. De asemenea, conform Hotărârii CNESP, vor fi intensificate măsurile de prevenire și control al infecției cu COVID-19 în punctele de trecere a frontierei, prin optimizarea fluidizării traficului de călători.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe lângă aceasta, CNESP a formulat un set de recomandări cu privire la reorganizarea programului de muncă al angajaților din sectorul public și privat, cu scopul de a evita aglomerarea în transportul public.

„Scopul nostru e de a optimiza măsurile epidemiologice, astfel încât să fim pregătiți pentru creșterea numărului de cazuri, dar în același timp să nu creăm bariere pentru cetățeni. Ne propunem ca, împreună cu Agenția pentru Guvernare Electronică și Ministerul de Interne, să implementăm o serie de soluții digitale pentru eficientizarea controlului de prevenire a infecției COVID-19, cum ar fi certificatul digital interoperabil de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19, un sistem electronic de completare online a fișei epidemiologice pentru pasagerii și călătorii care traversează frontiera de stat a Republicii Moldova pe sensul de intrare și o aplicație mobilă pentru monitorizarea persoanelor care trebuie să respecte regimul de autoizolare sau care se tratează la domiciliu de COVID-19”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, după ședința CNESP.

În acest context, pentru evitarea aglomerațiilor, în incinta Aeroportului Internațional Chișinău vor avea acces doar călătorii care prezintă tichetul de călătorie.

De asemenea, traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în R.Moldova se va permite fără restricții la prezentarea certificatului de vaccinare anti-COVID cu schema completă de imunizare, la prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore înaintea îmbarcării sau la prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19, valabil pe o perioadă de 90 zile din data efectuării investigației.

Persoanele care la intrarea în țară nu vor prezenta documentele sus-menționate vor fi plasate în regim de autoizolare pe o perioadă de 14 zile, vor completa obligatoriu fișa epidemiologică și vor semna o declarație pe propria răspundere de respectare a regimului de autoizolare, în locurile declarate.

Hotărârea CNESP prevede și anumite restricții privind accesul în instituțiile de alimentație publică în spații închise, teatre, muzee, cinematografe, biblioteci, zone de agrement, festivități (nunți, cumetrii, zile de naștere etc.), evenimente în masă (festivaluri, târguri etc.), centre sportive și bazinele sportive, care se vor efectua cu participarea vizitatorilor/spectatorilor în limita a 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 250 de persoane într-un spațiu închis, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară.

Se mai recomandă ca în instituții, indiferent de modul de finanțare și subordonare, cu un număr mai mare de 50 de salariați, programul să fie organizat astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.

Menționăm că, până în prezent, în R.Moldova au fost administrate 1.145.800 doze de vaccin, iar 572.799 de persoane au fost complet imunizate. Cea mai redusă rată de imunizare se înregistrează în sudul țării, unde au fost vaccinate doar 10% dintre locuitori, iar la polul opus se află municipiul Chișinău, unde 23% din populația adultă era vaccinată, conform datelor oficiale prezentate la sfârșitul săptămânii trecute.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE