La 1 septembrie, curent, unicul liceu cu predare în limba română din Tiraspol va împlini 30 de ani de activitate. Conducerea și profesorii au muncit din greu și au fost supuși la numeroase persecuții și intimidări de-a lungul celor trei decenii pentru a putea asigura dreptul copiilor la un proces de studii de calitate și în limba maternă.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINELa 22 iunie, a fost demis în mod umilitor directorul liceului de la Tiraspol Ion Iovcev, deținător al Ordinului „Steaua României” în grad de Cavaler și al celei mai înalte distincții a RM, Ordinul Republicii. La 6 august, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au recurs la noi presiuni, au refuzat înregistrarea instituției de învățământ şi au dispus suspendarea activității acesteia pe un termen de cel puțin trei luni.
Vizita ex-ministrei, însoțită de presiuni din partea Tiraspolului
Vicedirectorul Liceului „Lucian Blaga”, Raisa Saculțan-Pădurean a declarat că cele două decizii, demisia scandaloasă a lui Ion Iovcev de către fosta ministră Lilia Pogolșa, pe motiv că ar fi depăşit vârsta legală de aflare în câmpul muncii, și decizia autorităților de la Tiraspol de a suspenda activitatea liceului, au legătură între ele și sunt orchestrate de fostul președinte Igor Dodon și liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.
„Se vede că e un proces pus la cale de Dodon și cei de la Tiraspol. Totodată, nu exclud că astfel administrația de la Tiraspol încearcă să exercite noi presiuni asupra Ministerului Educației de la Chișinău ca să fie recunoscute diplomele de studii eliberate de universitatea de la Tiraspol. Administrația de la Tiraspol își dorește ca acestea să fie nu doar apostilate, ci și recunoscute prin aplicarea ștampilei de către Ministerul Educației de la Chișinău pe aceste diplome”, spune vicedirectorul.
Potrivit Raisei Saculțan-Pădurean, liceul nu acceptă licența eliberată de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol, „Lucian Blaga” fiind subordonat Ministerului Educației de la Chișinău. În aceste condiții, în fiecare an, înainte de 1 septembrie, administrația liceului solicită printr-un demers Tiraspolului prelungirea activității liceului pentru un nou an de studii. Administrația de la Tiraspol e la curent că alegerea unui nou director de liceu încă nu a avut loc și tinde să tragă foloase din această situație.
Deși, conform regulamentului, după demisia directorului, în funcția de director interimar este numit un vicedirector, fosta ministră a Educației, Lilia Pogolșa, a ignorat procedura și a numit după bunul său plac o profesoară în funcția de director interimar. În cadrul Liceului „Lucian Blaga” activează însă doi vicedirectori, unul dintre care este Raisa Saculțan Pădurean, care de altfel este și deținătoare a ordinului „Credință Patriei” și a ordinului „Serviciul Credincios” – în grad de Cavaler, oferit în 2014 de președintele României.
„În cadrul vizitei la liceu, Lilia Pogolșa a dorit să viziteze și cabinetul meu. A fost oripilată să vadă harta României Mari afișată pe perete. A făcut un pas înapoi și a ieșit. De formă, ne-a cerut, în calitate de vicedirectori, să depunem SV-urile la minister, dar ulterior a numit pe cine a considerat ea de cuviință în funcția de director interimar. Acum este anunțat concursul pentru alegerea directorului liceului. Din câte cunosc, nimeni nu a depus dosarul. Suntem indignați de modul în care și-a permis să-l demită pe Ion Iovcev, cât și de celelalte acțiuni la care s-a dedat Pogolșa și Dodon în cârdășie cu cei de la Tiraspol”, a mai spus vicedirectorul liceului.
Ex-deputat: E nevoie de o nouă abordare în dialog cu Tiraspolul
Fostul deputat Alexandr Slusari s-a arătat revoltat de această situație, amintind de multiplele cedări pe care le-a făcut Chișinăul de-a lungul timpului în raport cu autoritățile de la Tiraspol.
„Chișinăul permite importul și exportul din Transnistria fără impozitarea la vamă, în special importul carburanților fără accize și TVA. Sunt apostilate diplomele din regiunea separatistă. Locuitorilor din această regiune le sunt eliberate plăcuțe cu numerele de înmatriculare neutre, care le asigură circulația liberă peste hotare. Sunt multiple cedări unilaterale efectuate de autoritățile de la Chișinău. Oare nu este cazul să începem să ne demonstrăm verticalitatea și să avem un limbaj economic dur cu administrația din Tiraspol? E timpul să punem capăt acestor presiuni măcar de dragul copiilor”, a menționat Alexandr Slusari.
„Dodon a acționat în complicitate cu regimul nerecunoscut”
Și fosta deputată Stela Macari consideră că acțiunile lui Igor Dodon și ale ex-ministrei Educației, Lilia Pogolșa, au avut drept scop întreruperea procesului educațional la unica instituție cu predare în limba română de la Tiraspol.
„Astăzi, este clar că ținta fostei guvernări a fost cu totul alta. Nimic de mirare, cunoscând servilitatea lui Dodon și a acoliților săi față de regimul nerecunoscut de la Tiraspol. Motivul pentru înlăturarea lui Ion Iovcev, invocat atunci de ex-ministră, nu mai ține. Ion Iovcev era cel mai mare obstacol în realizarea scopului, pus la cale în complicitate cu cei de la Tiraspol, de a lipsi copiii din stânga Nistrului de dreptul la educație în limba lor maternă. Acum totul depinde de modul în care vor reacționa noii miniștri pentru a soluționa această problemă. Cert este că acest subiect trebuie să devină o prioritate, ținând cont de cele câteva săptămâni care au mai rămas până la începutul noului an școlar”, a relevat Stela Macari.
Ion Iovcev: „Ei vor noi cedări din partea Chișinăului”
Ex-directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, Ion Iovcev, consideră că „au fost și vor fi mereu piedici din partea separatiștilor cât timp acest teritoriu va fi ocupat de Rusia. Școlile românești din această regiune sunt ostaticele regimului de la Tiraspol. Întotdeauna când se produce o schimbate la Chișinău (dar la 11 iulie a avut loc o schimbare), Tiraspolul amintește că există această enclavă, așa-numita „republică moldovenească nistreană” și o face exercitând presiuni asupra școlilor cu predare în limba română și asupra Liceului „Lucian Blaga”. Ei vor noi cedări din partea Chișinăului”, punctează Iovcev.
Ion Iovcev consideră că separatiștii nu au de gând să închidă liceul. „Au avut atâtea probleme cu școlile românești și sunt monitorizați de către Uniunea Europeană. Se tem de restricții si nu vor proceda așa cum au procedat pe timpuri”, crede Iovcev.
„Pentru mine această instituție este totul. Nu o dată mi-am pus viață în pericol, am fost umilit, amenințat cu moartea, arestat, dar am apărat mereu valorile noaste naționale, valorile românești. Anul acesta am dorit mult să organizez aniversarea a 30-a, dar nu a fost să fie. Mai mult ca atât, nu mi s-a permis să înmânez absolvenților de la treptele gimnaziale și liceale actele de absolvire. Această demisie a avut loc după un grav accident rutier în care am fost implicat… Mi s-a făcut o mare nedreptate, dar Liceul „Lucian Blaga” va rămâne mereu în inima și sufletul meu”, spune Ion Iovcev.
Avocatul Poporului: Se cer măsuri urgente
Avocatul Poporului, Maia Bănărescu, a solicitat autorităților de la Chișinău să întreprindă acțiuni urgente pentru asigurarea procesului educațional în noul an școlar pentru copiii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol.
Avocatul Poporului a stabilit că autoritățile de la Tiraspol au refuzat înregistrarea instituției de învățământ Liceul Teoretic „Lucian Blaga” şi au suspendat activitatea acesteia pe un termen de cel puțin trei luni.
„În asemenea circumstanțe, copiii care frecventează această instituție de învățământ nu vor putea fi încadrați în procesul educațional în noul an școlar 2021-2022, fapt care îngrădește realizarea efectivă a drepturilor copiilor la educație, contrar prevederilor art. 2, 3 şi 28 din Convenția ONU pentru drepturile copilului”, se arată în demersul Avocatului Poporului.
Bazându-se pe interesul superior al copilului și în conformitate cu prevederile art. 23 alin. (1) al Legii nr. 52/2014 cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul), Maia Bănărescu a expediat demersuri pe numele ministrului Educației, Culturii şi Cercetări, și viceprim-ministrului pentru Reintegrare, în care a solicitat luarea în regim de urgență a măsurilor necesare pentru soluționarea situației respective, în vederea asigurării respectării drepturilor copiilor la educație.
Autoritățile de la Chișinău: Liceul își reia activitatea
Marți, 10 august, Biroul politici de reintegrare a emis o reacție în care se spune că imediat ce noile autorități au luat act de această problemă, Chișinăul a informat mediatorii și observatorii formatului de negocieri „5+2” și a sesizat Tiraspolul, în legătura cu eventuala tensionare premeditată a situației în jurul acestei instituții de învățământ.
Responsabilii de la Biroul de reintegrare au solicitat respectarea înțelegerilor la care s-a ajuns anterior și a solicitat administrației de la Tiraspol să se abțină de la acțiuni unilaterale, să elimine barierele artificiale și să contribuie neîntârziat la soluționarea problemelor constatate.
„Biroul politici de reintegrare și Vicepremierul pentru reintegrare sunt într-un contact permanent cu oficiul reprezentantului politic de la Tiraspol, Misiunea OSCE în Moldova, partenerii internaționali relevanți și cu conducerea liceului, iar ca rezultat al mobilizării eforturilor și a interacțiunii constructive la 10 august s-a reușit depășirea dificultăților anterior remarcate și revenirea la o activitate funcțională a instituției, cu desfășurarea pregătirilor necesare pentru începutul noului an școlar și organizarea unui proces de studii calitativ”, se spune în reacția Biroului politici de reintegrare.
Responsabili din cadrul instituției au mai adăugat că în comun cu Ministerul Educației și Cercetării vor monitoriza constant situația celor opt instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană pentru a fi asigurată buna lor funcționare.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE