Ședința de constituire a Parlamentului s-a consumat fără să fie alese organele de conducere

879
2
Președinta Maia Sandu, în ședința de constituire a Parlamentului R.Moldova de legilsatura a XI

Prezentă luni, 26 iulie, în ședința de constituire a noului Parlament, președinta Maia Sandu a anunțat că în următoarele zile va fi votat Guvernul. Într-un discurs programatic, pe care l-a ținut în fața deputaților, ea a declarat că acesta trebuie, împreună cu Parlamentul, să găsească de urgență soluții „pentru o mulțime de probleme, provocate de iresponsabilitatea și corupția guvernărilor precedente”. Cu toate acestea, imediat după cuvântarea Maiei Sandu, la propunerea PAS, a fost anunțată o pauză până joi, 29 iulie, spre nemulțumirea deputaților socialiști, care susțin că s-au prezentat în această ședință pentru a demara neîntârziat înființarea fracțiunilor și alegerea organelor de conducere ale Parlamentului, astfel încât acesta să devină imediat funcțional.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La ședința de constituire au participat 91 din cei 101 deputați proaspăt aleși.

Parlamentul R.Moldova de legislatura a XI-a a fost declarat luni legal constituit, după ce președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a prezentat în plen raportul care confirmă că alegerile anticipate din 11 iulie au fost organizate și desfășurate în mod corect, printr-un sufragiu universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

În debutul ședinței s-a produs, ce-i drept, și un mic incident, deputații socialiști și cei comuniști refuzând să se ridice în picioare pentru a saluta prezența președintei Maia Sandu.

În discursul său, șefa statului a declarat că noul Parlament și viitorul Guvern trebuie să găsească soluții pentru a scoate statul din capcanele create de contracte păguboase semnate anterior. „Trebuie să scoată întreprinderile de stat din starea de faliment. Trebuie să recupereze importante proprietăți ale statului. Trebuie să curețe instituțiile statului, una câte una, de interese corupte și să asigure funcționalitatea acestora. Trebuie să restabilească urgent finanțarea externă. Trebuie să deblocheze proiecte importante, inclusiv în infrastructură, care stagnează din cauza corupției sau a capacității slabe de implementare”, a subliniat Maia Sandu.

De asemenea, ea a declarat „toleranță zero față de corupție, la orice nivel și în orice instituție”, din prima zi de funcționare a noului Parlament, și a schițat un șir de priorități ale noii guvernări în probleme de ordin social, cu privire bunăoară la domeniul sănătății și cel al educației.

După aceasta, liderul interimar al PAS, Igor Grosu, a propus să fie luată o pauză până joi, iar deputații care formează noua majoritate parlamentară au părăsit sala de ședințe.

Indignați, socialiștii declară că au asistat la o farsă.

„De ce în loc astăzi să trecem proceduri de formare a Parlamentului și să trecem la activitate, fracțiunea cu peste 60 de deputați a plecat din sală? Noi pentru ce ne-am prezentat astăzi în sala Parlamentului, dacă nici măcar nu am constituit fracțiunile parlamentare? Considerăm că este o bătaie de joc. Pentru ce am venit la Parlament, pentru un discurs electoral? Campania electorală s-a încheiat. Să fi știut că așa va fi, nici nu mai veneam”, spune deputatul PSRM, Vlad Bătrîncea.

În replică, Igor Grosu a declarat într-un briefing că ședința de luni a fost una protocolară, urmând ca partea tehnică, de alegere a organelor de conducere a Parlamentului să aibă loc în ziua de joi.

„Asta face parte din abordarea pe care noi am promis-o și am propus-o – să intrăm într-o albie a normalității. Deși Regulamentul Parlamentului prevede 10 zile pentru constituire fracțiunilor, am rugat respectuos să ne mobilizăm într-un timp mai scurt, de azi până joi să discutăm compoziția nominală a Biroului Permanent, candidaturile pentru pozițiile de vicepreședinți, candidaturile la șefia comisiilor și componența nominală a fiecărei comisii. Noi, de bun-simț, i-am informat și am consultat această abordare cu membrii opoziției, cu cei de la comuniști și socialiști. Și, ca de obicei, în maniera inconfundabilă, la început au zis „da, sigur”, iar în ultimul moment s-au răzgândit”, afirmă Grosu.

Amintim că, în urma alegerilor anticipate din 11 iulie, PAS a obținut în Parlament 63 de mandate, Blocul Socialiștilor și Comuniștilor (BECS) are 32 de deputați și Partidul „Șor” deține celelalte 6 mandate.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

2 COMENTARII

  1. La portalul
    Deși l-am votat, împărtășesc ideea, că PAS a cam dat cu oiștea-n gard cu această ”propunere” nu prea gândită, de nivelul unui copil politic mofturos, adusă la cunoștință legislativului de liderul interimar al PAS-lui, Igor Grosu. Straniu lucru, oare chiar acest partid, cu o majoritate foarte confortabilă, nu s-a clarificat până acum cui și ce fotoliu să-i revină? Am temeri, că PAS-ul încă nu-i copt pentru o guvernare responsabilă. Populism – cât vrei, responsabilitate, seriozitate – cu țârâițita… Păcat…

  2. […] că, prezentă luni, 26 iulie, în ședința de constituire a noului Parlament, președinta Maia Sandu a anunțat că Guvernul ar urma să fie votat în următoarele zile. Cu toate acestea, imediat după cuvântarea Maiei Sandu, la propunerea PAS, a fost anunțată o […]