„Toți au murit!” (II)

4448
0

Se împlinesc 75 de ani de la începutul foametei organizate de ocupanții sovietici – o perioadă dramatică în istoria acestui colț de țară. Vă propunem un document de arhivă șocant, care sperăm să nu vă afecteze – adevărul trebuie cunoscut, chiar dacă e urât și imoral!

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Prezentul material este despre foametea organizată de ocupanții sovietici în anii 1946-48 în Basarabia, despre sutele de mii de morţi în urma acestor măsuri, despre înfometarea organizată care a dus la zeci și sute de cazuri de canibalism.

E foarte greu de imaginat că în RSS Moldovenească, unele case erau „sigilate”, pe ele fiind afişată inscripţia „Toţi au murit”. Copiii erau vânaţi de pe străzi, aduşi în case, omorâţi şi mâncaţi.

La Arhiva Naţională a R. Moldova, în fondul Procuraturii RSSM, se păstrează mai multe dosare despre acest subiect, dar unul din acestea este deosebit de şocant. Am extras din acest dosar un singur document cu anexă, depistat și tradus de autorul acestor rânduri. Este vorba de o scrisoare informativă a procurorului general al RSS Moldovenești adresată procurorului general al URSS. Nu credem că e nevoie de vreun comentariu:

STRICT SECRET

Judeţul Cahul (în continuarea listei din ediția trecută a GdC)

7. În satul Chiriet-Lunga, ţăranul Colpacci Andrei Constantinovici şi soţia sa, la 3 ianuarie, au consumat în alimentaţie cadavrul fiului lor, Niil, născut în 1945, care murise de distrofie; iar la 9 ianuarie, tot ei au mâncat cadavrul mamei, Colpacci Feodora, în vârstă de 65 de ani; iar la 11 ianuarie l-a tăiat pe tatăl său, Colpacci Constantin Constantinovici, în vârstă de 70 de ani şi l-au mâncat. Colpacci a fost arestat.

8. În satul Tomai, la 2 ianuarie, a murit ţăranul Carabacjac Piotr Petrovici, născut în 1896. Soţia sa, Carabacjac Maria Dmitrievna, n-a înmormântat cadavrul, ci l-a consumat ca hrană. Carabacjac a fost arestată.

9. Tot în această localitate, ţăranul Cimpoieş Vladimir Ivanovici, născut în 1919, şi soţia sa, Cimpoieş Ana Ivanovna, născută în 1923, au mâncat cadavrul mamei sale, care decedase. Familia Cimpoieş a fost internată la spital.

10. La 20 ianuarie, în satul Beşalma, raionul Congaz, la cimitir au fost reţinuţi găgăuzii băştinaşi, Antonova Maria Vasilievna, Boico Anastasia Haralampievna şi Topal Parascovia, care dezgropau cadavre şi le tăiau în bucăţi în scopul de a fi întrebuinţate ca hrană. Reţiniţii s-au dovedit a fi distrofici.

11. În satul Taraclia, raionul Taraclia, adolescentul Poslor Ivan Dmitrievici, în vârstă de 13 ani, bulgar, cu acordul mamei sale, Poslor Stepanida, a tăiat-o pe sora sa, în vârstă de şase anişori, şi au întrebuinţat-o ca hrană. Poslor a fost arestat.

12. În satul Cazaclia, raionul Taraclia, cetăţeanul găgăuz, Mantanal A.V., n-a înmormântat cadavrele fratelui şi surorii sale, ci le-a folosit în alimentaţie. Mantanal a fost arestat.

13. În satul Borceac, raionul Congaz, cet. Drogol G.G., născut în 1923, moldovean, n-a înmormântat corpul neînsufleţit al copilului de trei ani, ci l-a consumat drept hrană. Drogol a fost arestat.

14. La 10 ianuarie în satul Taraclia, raionul Baimaclia, au murit de distrofie Ciugureanu D.S. şi Ciugureanu I.S. Sovietul sătesc a încredinţat înmormântarea acestora Mariei Ichizli şi feciorilor acesteia, Dmitri, născut în 1927, şi Alexandru, născut în 1931. Ichizli Dmitri şi Alexandru au îngropat unul din cadavre, iar pe celălalt l-au tăiat în bucăţi şi l-au adus acasă, unde l-au mâncat. Ichizli sunt bolnavi de distrofie.

15. În satul Vulcăneşti, raionul Vulcăneşti, cetăţeanul Anghiş Constantin, născut în 1899, a omorât şi a consumat ca hrană pe fiica sa, de patru ani, şi pe o fată de 18 ani, Dernilova Nadejda, care lucrase anterior ca servitoare la ospătăria Uniunii de consum Vulcăneşti.

16. La 28 ianuarie, în satul Colibași, raionul Vulcăneşti, Şchianu Ilie şi-a omorât propria fiică, Ecaterina, în vârstă de 12 ani, şi a mâncat-o.

Judeţul Bender

1.La 12 ianuarie 1947, în satul Avdarma, raionul Comrat, Iazadji Nadejda, născută în 1907, provenită dintr-o familie de culaci, cu ajutorul fiicei sale, Elena, născută în 1930, a tăiat o fetiţă de şapte ani, Grec A., şi au mâncat-o. Ambele au fost arestate.

2.La 25 ianuarie, anul curent, în satul Dezghingea, raionul Comrat, a murit de slăbiciune Topal Evdochia, în vârstă de 40 de ani, de etnie găgăuză, şi cei trei copii ai săi, între doi și zece ani. Cadavrele au stat în casă cinci zile. Vecina decedatei, Deli Ana, în vârstă de 42 de ani, a furat cadavrul fetiţei de doi ani, l-a tăiat în bucăţi şi l-a întrebuinţat în hrană.

3.La 26 ianuarie, anul curent, la locuitorul satului Volontirovca, Şarov Grigore, născut în anul 1929, care este foarte sărac, a venit o fetiţă de 11 ani şi i-a cerut pâine. Şarov şi sora sa Şarov Ludmila, născută în 1926, au omorât-o pe fată, au tăiat-o în bucăţi şi au mâncat-o. Fraţii Şarov au fost arestaţi.

4.La 29 ianuarie, în satul Ursulea (Ursoaia – Al.M), raionul Căuşeni, a decedat de subnutriţie şi slăbiciune Bolgaru Agafia. La 20 ianuarie, fiicele sale, Bolgaru E.P., născută în 1926, şi Bolgaru A.P., născută în 1931, au tăiat de la cadavru părţile moi şi le-au preparat pentru a fi mâncate.

5.La 23 ianuarie, anul curent, în satul Sadaclia, raionul Roman, Cardarar Ioana, născută în 1906, în complicitate cu sora sa, au omorât pe fiul ei de şase ani, l-au tăiat în bucăţi, pe care le-au pus la fiert pentru a fi consumate ca hrană. Cardarar este de naţionalitate ţigancă. Avere şi pământ nu are. Duce un mod nomad de viaţă. Ele primeau 120 kg indemnizații alimentare.

6.La 14 februarie, anul curent, Lungu Maria, născută în 1912, locuitoare a localităţii Romanovca, judeţul Chişinău, văduvă, a tăiat cadavrul surorii sale, care decedase la vârsta de 12 ani, şi a întrebuinţat-o în calitate de hrană.

7.La 10 februarie, în casa lui Şerpu Leonid, născut în anul 1912, originar şi locuitor al satului Taraclia, raionul Căinari, a fost depistat cadavrul tăiat în bucăţi al unui copil, Usanda, născut în 1935, pe care Ştepu, la 9 februarie curent l-a chemat în casă, l-a omorît şi pregătit pentru consumaţie.

Judeţul Bălţi

La 30 ianuarie, anul curent, locuitorii satului Glinjeni, raionul Chişcăreni, Marineac Pavel, născut în anul 1918, a invitat la el acasă pe cetăţeanca Malarciuc Maria, născută în anul 1928, pe care a strangulat-o, a tăiat-o în bucăţi pentru a fi preparată şi consumată ca hrană. Marineac şi soţia sa sunt bolnavi de distrofie de gradul I. Soţii Marineac au fost arestaţi.

Judeţul Orhei

La 13 ianuarie 1947, în satul Furceni, raionul Orhei, a decedat cetăţeanca Ţulan Ana. A doua zi, noaptea, vecinul acesteia, Gasper A., născut în 1899, a intrat în casa decedatei, a tăiat de pe cadavru carnea, a adus-o acasă şi, împreună cu soţia sa, au fiert-o şi au consumat-o drept hrană. Peste câteva zile, Gasper a decedat de distrofie.

Raionul Grigoriopol

În raionul Grigoriopol (malul stâng al Nistrului), în satul Şipca, Bulat Aculina născută în 1910, celibatară, la 24 decembrie 1946, la ora 7 dimineaţa, l-a tăiat în bucăţi, cu toporul, pe fiul său de opt ani, apoi l-a fiert şi l-a mâncat. Bulat a fost arestată. Crima săvârşită a recunoscut-o.

Din informaţia acestui certificat rezultă că, până la 10 februarie 1947, au avut loc 34 de cazuri de canibalism. Aceste cazuri au loc în toate judeţele republicii, în afară de Soroca şi unul din raioanele din stânga Nistrului. Ancheta privind aceste dosare e realizată de organele MAI, iar în unele cazuri, de anchetatorii Procuraturii.

Conform dispoziţiei Ministerului Afacerilor Interne al RSS Moldoveneşti, toţi cei învinuiţi de canibalism vor fi excortați în oraşul Chişinău, în închisoarea nr. 2. La multe dosare, ancheta s-a încheiat, dar, din cauză că mulţi învinuiţi sunt bolnavi de distrofie în formă acută, nu avem posibilitatea de a-i excorta în închisoare, fapt care reţine trimiterea în judecată în şedinţe închise ale Judecătoriei Supreme a RSSM. La 11.02.1947, primele trei dosare au fost trimise spre examinarea Judecătoriei Supreme.

Procuror adjunct al RSSM pentru dosare speciale,

Consilier de stat în Justiţie, clasa III

(semnat) Drugobiţki

12 februarie 1947

SURSA: ANRM, F. 3085, inv. 1, d. 129

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE