Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor anticipate și mandatele celor 101 deputați aleși pe 11 iulie

766
0
Curtea Constituțională

Curtea Constituțională (CC) a confirmat vineri, 23 iulie, rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Astfel, Curtea a decis validarea mandatelor celor 101 deputați aleși – 63 din partea PAS, 32 din partea Blocului Socialiștilor și Comuniștilor (BECS) și 6 din partea Partidului „Șor”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Tot vineri, Curtea a respins ca nefondată cererea Partidului „Noua Opțiune Istorică” (NOI) care a cerut ca scrutinul să fie declarat nul.

Hotărârea CC este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac, a menționat președinta Curții, Domnica Manole.

Astfel, Parlamentul nou-ales urmează să se întâlnească în prima ședință, de constituire, care urmează să se desfășoare, conform legislației, în termen de maxim 30 de zile de la data alegerilor.

Totodată, mai mulți fruntași din PAS și-au exprimat speranța că prima ședință va fi convocată într-un termen cu mult mai restrâns, adică săptămâna viitoare, astfel ca toate procedurile necesare pentru ca Parlamentul să devină funcțional – constituirea fracțiunilor, alegerea președintelui și vicepreședinților, precum și formarea Biroului Permanent – să fie finalizate până la sfârșitul lunii iulie. În acest caz, spunea secretarul general al PAS, Andrei Spînu, formarea unui nou guvern funcțional ar deveni posibilă până pe 10 august.

În pofida numeroaselor speculații, reprezentanții partidului pro-prezidențial nu au dat însă, deocamdată, niciun nume dintre cele care ar putea figura în viitoarea garnitură guvernamentală.

CEC, care a totalizat pe 19 iulie rezultatul alegerilor anticipate, a constatat că la vot au participat 1.480.965 de cetățeni, ceea ce constituie 52,3% dintre alegătorii înscriși pe listele de bază și cele suplimentare.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE