Liderii PAS vorbesc despre noul Guvern. Când va fi format și cine ar putea intra în componența Cabinetului de Miniștri

1714
2
Sala de ședințe a Guvernului R.Moldova

Un nou Guvern ar putea fi format la începutul lunii august, declară secretarul general al PAS, Andrei Spînu, ales pe 11 iulie în funcția de deputat. El crede că noul Parlament al R.Moldova își va putea forma structurile de conducere până la sfârșitul lunii iulie, după care se va reuni într-o sesiune ordinară sau extraordinară, pentru a aproba lista noului Cabinet de Miniștri. În această listă se vor regăsi nume din garnitura propusă de Natalia Gavriliță, candidată la funcția de premier înaintată fără succes la începutul anului de președinta Maia Sandu, dar și persoane noi, spune un alt fruntaș din PAS, președintele interimar al formațiunii, Igor Grosu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Suntem pe ultima sută de metri de definitivare a listei, a programului, care derivă din programul pe care l-am avut în campania electorală. Așteptăm momentul în care Parlamentul să devină funcțional, să aibă loc consultările fracțiunilor cu președintele țării, desemnarea candidatului, purcedem la consultări care trebuie să aibă loc în mod firesc, după care investim Guvernul”, a declarat Grosu, într-o emisiune la TVR Moldova.

La unison cu acesta, Spînu a afirmat la TV8 că în noul Guvern se vor regăsi și persoane din alte partide sau care nu sunt parte a politicului, dar sunt buni specialiști într-un anumit domeniu. El a mai spus că formarea Guvernului ar putea fi încheiată până pe data de 10 august.

Cei doi nu au dat însă, deocamdată, niciun nume.

Pe de altă parte, viitoarea garnitură guvernamentală e discutată deja pe rețelele de socializare. Jurnalistul Dumitru Ciorici, bunăoară, vine pe Telegram cu o proprie estimare bazată pe sursele sale.

Potrivit acestuia, primul nume vehiculat la funcția de președinte al Parlamentului este Igor Grosu. În echipa guvernamentală, în opinia lui, ar urma să ajungă:

  • Ana Revenco – la Ministerul de Interne;
  • Victor Chirilă, Mihai Popșoi sau Vladislav Kulminski – la Ministerul de Externe;
  • Sergiu Litvinenco – la Ministerul Justiției;
  • Andrei Spînu – la Ministerul Economiei;
  • Ala Nemerenco – la Ministerul Sănătății;
  • Alexandru Machedon – la Tehnologia Informației.

În acest context, Dinu Plîngău, președinte interimar al Platformei DA, nu crede că PAS va risca să numească miniștri din cadrul altor partide. „Am văzut pe rețelele de socializare exprimări de genul „în Platformă sunt oameni foarte profesioniști – Slusari, Munteanu etc., poate se vor regăsi în guvern”. În primul rând, nu cred că PAS, în funcțiile-cheie, va lua oameni din afara partidului lor, cred că ar fi o greșeală din punct de vedere politic. Am văzut exemplul socialiștilor, când l-au desemnat pe Chicu și pe Durleșteanu, iar ulterior aceștia și-au creat partide. De aceea, cred că PAS va lua profesioniști în linia a doua – secretari de stat, în agenții etc. Acolo este nevoie de profesioniști, nu de politicieni”, declară Plîngău.

Menționăm că, în conformitate cu legislația în vigoare, Parlamentul nou-ales urmează să se întrunească în prima ședință în termen de maxim 30 de zile după alegeri, după care acesta este considerat legal constituit. Ședința va fi prezidată de decanul de vârstă al noii componențe, care este socialistul Eduard Smirnov, în vârstă de 81 de ani. După aceasta, noul Parlament ar mai avea termen de 10 zile pentru constituirea fracțiunilor, alegerea președintelui și vicepreședinților săi, precum și pentru formarea Biroului permanent.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

2 COMENTARII