„Toți au murit!” (I)

1600
0

Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la începutul foametei organizate de ocupanții sovietici – o perioadă dramatică în istoria acestui colț de țară. Vă propunem un document de arhivă șocant, care sperăm să nu vă afecteze – adevărul trebuie cunoscut, chiar dacă e urât și imoral!

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Prezentul material este despre o altă pagină tristă din istoria noastră – foametea organizată de ocupanții sovietici în anii 1946-48 în Basarabia, despre sutele de mii de morţi în urma acestor măsuri, despre înfometarea organizată care a dus la zeci și sute de cazuri de canibalism.

E foarte greu de imaginat că în RSS Moldovenească unele case erau „sigilate”, pe ele fiind afişată inscripţia „Toţi au murit”. Copiii erau vânaţi pe străzi, aduşi în case, omorâţi şi mâncaţi.

La Arhiva Naţională a R. Moldova, în fondul Procuraturii RSSM, se păstrează mai multe dosare despre acest subiect, dar unul din acestea este deosebit de şocant. Am extras din acest dosar un singur document cu anexă, depistat și tradus de autorul acestor rânduri. Este vorba de o scrisoare informativă a procurorului general al RSS Moldovenești adresată procurorului general al URSS. Nu credem că e nevoie de vreun comentariu:

STRICT SECRET

009-243

13.II.47 Procurorului General al URSS

tov. Gorşenin C.P.

Raport special „Despre situaţia grea

a populaţiei din RSS Moldovenească”

Prin prezentul, consider de datoria mea să vă informez despre următoarele:

Din cauza secetei şi a neroadei, în Republică s-au creat condiţii extrem de dificile privind situaţia alimentară, care au adus complicaţii populaţiei, îndeosebi de la sate, în consecinţă – înbolnăviri de distrofie în masă, creşterea mortalităţii şi a cazurilor de canibalism.

Din informaţia netotalizată, până la 5 februarie 1947, în republică s-au înregistrat 213.000 bolnavi de distrofie, dintre care copii de vârstă până la patru ani – 39.000, de la patru la 14 ani – 33.000 de oameni. Au fost instalate 14.000 de paturi în barăci temporare. În total, au decedat 9.000 de oameni.

Numărul bolnavilor şi al decedaţilor creşte de la o zi la alta. De exemplu, de la 1 februarie până la 5 februarie, numărul bolnavilor de distrofie a crescut cu 24.000 de oameni, în aceste

cinci zile au decedat 2.000 de oameni. Au fost depistate 34 de cazuri de canibalism (certificatele cu descrierea amănunţită se anexează). Republica a primit un ajutor considerabil din partea guvernului URSS (Asta e politica lor, mai întâi au confiscat toate produsele alimentare și rezervele oamenilor, au măturat toate podurile, ca apoi să-ți aducă niște fărâmături din cele furate, ca să prețuim gestul de binefacere – Al.M.). Au fost date dispoziţii procurorilor judeţeni, orăşeneşti şi raionali de a controla cum a fost împărţit acest ajutor destinatarilor.

Motivată de situaţia creată în republică, creşte criminalitatea: banditismul, furturile, omorurile ş.a. Toţi procurorii au primit dispoziţii de a activiza cercetarea crimelor nedescoperite. Drept consecinţă a situaţiei, s-au supraaglomerat închisorile şi celulele de arest preventiv ale miliţiei.

La 6 februarie 1947, a fost adoptată o hotărâre a Biroului CC al PC (b)M, în care se menţionează creşterea criminalităţii în legătură cu problema alimentară şi au fost preconizate măsuri de acordare a ajutorului organelor MAI din partea organelor de partid şi sovietice şi chiar a populaţiei pentru apărare şi pentru intensificarea luptei cu criminalitatea.

Aceste lucruri am avut de relatat. Anexă pe șase file.

Procurorul RSS Moldoveneşti

consilier în Justiţia de Stat

Colesnic

Certificat despre cazuri de canibalism

în Republică, situația din 10 februarie 1947

Judeţul Chişinău

1.La 23 decembrie anul 1946, locuitorii satului Mileştii Mici, raionul Chişinău, Stici Eudochia Constantinovna, născută în 1910, moldoveancă, şi Popov Vera Ivanovna, născută în 1914, moldoveancă, în complicitate, au tăiat şi au întrebuinţat ca hrană pe fiica lui Stici, Stici Maria Petrovna, în vârstă de 10 ani. Au avut intenţia de a o tăia pentru acest scop şi pe fiica lui Popov, iar apoi pe a doua fiică a lui Stici – Nina, de 14 ani, dar ultima a fugit din casă. Stici și Popov sunt bolnave de distrofie.

2.La 17 ianuarie anul 1947, în satul Caracui, raionul Kotovsk, ţăranca săracă Şveţ E.E. a plecat la punctul de repartizare a produselor, lăsând acasă copiii: Serghei, de 11 ani, Maria, de opt ani, Vasile, de cinci ani, și pe Vasilisa, de doi ani. În lipsa mamei, fiul mai mare, Serghei, a omorăt-o pe sora sa de doi ani, iar părţile moi ale corpului le-a fiert şi mâncat cu ceilalţi copii. Toţi copiii sunt bolnavi de distrofie de gradul 2 şi 3, anterior, ei mâncaseră carne de pisici şi câini.

3. La 20 ianuarie, anul curent, locuitoarele satului Mingir, raionul Bujor, Magurcean Nina Antonovna şi Grincovscaia Axinia Antonovna s-au înţeles între ele şi l-au răpit pe băieţelul Ţârşin Denis, de nouă ani, apoi l-au adus acasă la ele, l-au tăiat şi mâncat. Magurcean N.A. şi Grincovsacia A.A., născute în 1917 şi, respectiv, 1925, moldovence, au fost arestate.

4. La 22 ianuarie 1947, locuitorii satului Mileşti, raionul Cotovsk, Şcarevnea Stepan Stepanovici, născut în 1912, moldovean, ţăran sărac, în complicitate cu sora sa, Graur Anastasia Feodorovna, în vârstă de 48 de ani, au omorât-o pe fiica ei de trei anişori, Parascovia, şi au mâncat-o. Peste câteva zile, cu acelaşi scop, Şcarevnea a omorât-o pe sora sa, Graur A.F. În ianuarie curent, Şcarevnea a adus în casa sa patru cadavre de adolescenţi, dintre care unul l-a consumat drept hrană, altul l-a dat lui Şcarevnea Vera Antonovna, care locuieşte în vecinătate cu el, iar două cadavre ale unor fetiţe între vârstele de 7-10 ani, le-a tăiat în bucăţi şi le-a dus în satul Cigârleni. În afară de acestea, tot în casa acestui individ a fost găsit cadavrul unui adolescent de 14 ani fără cap, mâini şi picioare, ascuns în sobă, fiind învelit cu nişte haine. Şcarevnea este sănătos fizic, a primit deseori raţie alimentară, pe care, parţial, o vindea. Şcarevnea a fost arestat.

5. La 27 ianuarie 1947, locuitorul s. Sofia, raionul Bujor, Cazac Pavel Vasilevici, născut în 1904, în complicitate cu fiul său Alexandru, născut în 1931, şi Petrudin – 1933, au invitat în casa lor pe adolescentul Cristea Vaşcu Horolovici, născut în 1934, l-au tăiat şi l-au consumat ca hrană. Cazac a fost arestat.

6. La 28 ianuarie curent, adolescentul de 15 ani, Romanciuc Semion Gavrilovici, întorcându-se de la piaţă din satul Bujor, a hotărât să înnopteze la cunoscuţii săi, Romanciuc Ivan Vasilevici, în vârstă de 15 ani, şi fratele lui Romanciuc, Grigore Vasilevici, de 12 ani, care trăiau împreună cu mama lor, Romanciuc Maria Dmitrevna, în vârstă de 40 de ani, ţărancă săracă. Noaptea, fraţii Romanciuc l-au omorât pe Romanciuc Semion şi l-au mâncat.

7. La 24 ianuarie curent, locuitorii satului Mileştii Mici, judeţul Chişinău, Chihai Constantin Alexandrovici, născut în 1927, ţăran mijlocaş, şi Andronache Nadejda Andreevna, născută în 1930, au invitat-o în casa lui Andronache pe vecina Petraşcu Parascovia Pavlovna, o fetiţă născută în 1940, au tăiat-o în bucăţi cu scopul de a o întrebuinţa în hrană. Chihai şi Andronache au fost arestaţi.

8. La 25 ianuarie curent, locuitorii satului Strășeni, judeţul Chişinău, Caracuian Grigorii Andreevici, născut în 1903, ţăran mijlocaş. L-a tăiat pe fiul său, Iacob, născut în 1933, şi l-a mâncat împreună cu toată familia. Caracuian a fost arestat.

Judeţul Cahul

1.La 19 decembrie 1946, în satul Cazaclia, raionul Taraclia, locuitorii Terziov Ivan Petrovici, Terzinova Parascovia Dmitrievna şi Caramaneţ Elena Ivanovna l-au omorât şi l-au mâncat pe copilul lui Caramaneţ, în vârstă de șase luni, şi pe fiul lui Pruceanu (membru al sovietului sătesc), în vârstă de opt anişori. Familiile Terzinov şi Caramaneţ au fost arestate.

2.La 23 decembrie 1946, în satul Taraclia, raionul Taraclia, cet. Randopula M.I., născută în anul 1919, bulgăroaică săracă, l-a omorât şi l-a mâncat pe copilul ei născut la 21 decembrie 1946. Randopula a fost arestată.

3.În satul Baurci, raionul Congaz, cet. Yalanin Andrei Ivanovici, născut în 1916, găgăuz, cu acordul soţiei sale, la 7 februarie 1947, şi-a tăiat propria fiică, în vârstă de șase ani, şi a mâncat-o. Yalanin a fost arestat.

4. În satul Beşalia, raionul Congaz, cet. Topal Elena Petrovna, născută în 1922, împreună cu sora sa, Zinaida Petrovna, născută în 1913, la 3 februarie au mâncat cadavrul cetăţencei Celac Anghelina Cazimirovna.

5. În satul Beşalia, raionul Congaz, cet. Cogan Ilia Grigorievici, născut în 1921, a întrebuinţat pentru prepararea salamului cadavrul lui Gantatova Elena Stepanovna, în vârstă de 45 de ani.

6. În aceeași localitate, la 26 ianuarie 1947, cet. Ciacu Gheorghii Gheorghievici, născut în 1912, ţăran sărac, găgăuz, a tăiat-o pe fiica sa, născută în 1940, şi a consumat-o în calitate de mâncare. La 28 ianuarie, acest individ l-a tăiat pe feciorul său, în vârstă de cinci ani, o parte din carne a mâncat-o, iar alta a încercat s-o vândă la piaţă, dar a fost arestat.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE