„Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel”…

914
0
Veaceslav Jiglițchi, autorul sculpturii, și Ion Ceban, primarul de Chișinău „socializând” cu Veronica Micle

Sculptura din bronz care o înfățișează pe Veronica Micle în scuarul „Mihai Eminescu” din centrul capitalei instalată de autoritățile municipale continuă să rămână în atenția opiniei publice, a oamenilor de creație și a specialiștilor în domeniu. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării menționează într-un comunicat de presă că edificarea sculpturii s-a realizat cu abateri de la prevederile legale, fără o hotărâre a Guvernului, nu dispune de statut de monument public și nu va beneficia de protecția statului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Căutați-vă de treabă și vă rugăm foarte mult să contribuiți măcar cu ceva la educație, la cercetare, la cultură și să faceți acest lucru bine”, răspunde în replică Ion Ceban, primarul de Chișinău. GAZETA de Chișinău a solicitat opiniile câtorva personalități, care s-au pronunțat pe marginea acestui subiect și au scos în evidență anumite aspecte ale problemei.

Academicianul Mihai Cimpoi, președinte al Asociației oamenilor de creație din R. Moldova, consideră că toate monumentele care au tangență cu marile personalități, cu clasici ai literaturii care ne reprezintă în toată lumea civilizată, trebuie să fie coordonate cu uniunile de creație și instituțiile de profil. „În cazul dat ar fi trebuit să fie consultate Uniunea Scriitorilor, Uniunea Arhitecților, Uniunea Artiștilor Plastici și, bineînțeles, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Primăria, în persoana primarului Ion Ceban, a dat dovadă de neseriozitate totală, de amatorism edilitar ieșit din comun. Veronica Micle, femeia cu valoare de simbol a dragostei lui Eminescu, dincolo de făptura ei pământească, a inspirat, prin prezența de spirit și inteligența sa, poeziile geniale eminesciene. Cred că merita o altă atitudine”, menționează Cimpoi.

Scriitorul George Corbu din București este de părerea că sculptura nu este o operă de artă, fiind mai degrabă un kitsch, un obiect decorativ de prost gust. „Faptul că „un mititel”, vorba clasicului Eminescu, a pozat lângă sculptura Veronicăi Micle, femeia care a trăit în poezia și prin poezia marelui poet, devine o impietate prin postarea imaginii pe rețelele de socializare și afișarea „dragostei” pentru cei doi, Veronica Micle fiind și ea o poetă de valoare inestimabilă. Nu știu cum se întâmplă, dar socialiștii și comuniștii dumneavoastră se îndrăgostesc cu toții de ceea ce are valoare de simbol național, de biserică și de poporul care crede că aceștia s-au schimbat. Mare rătăcire, Doamne, iartă-mă!”, declară Corbu.

Sculptorul Gheorghe Postovan se declară nemulțumit de „incompetența culturală” în plasarea sculpturii Veronicăi Micle alături de cea a marelui Eminescu, ea fiind un personaj secundar, o poetă care nu a atins culmile creației poetice. „Monumentul nu se înscrie în context, este lipsit de valoare artistică și, până la urmă, ar trebui să fie scos. Poate fi bun pentru împodobirea curții vreunui bisinessman, care ar putea să-l procure pentru o anumită sumă. Autoritățile ar trebui să fie totuși mai selective în privința alegerii sculpturilor ce ne împodobesc orașul”, afirmă Postovan.

Scriitorul, epigramistul Ion Diviza, în maniera-i inconfundabilă, pune câteva accente umoristice în abordarea serioasă a problemei. „Nu vă întreb cine-i autorul sculpturii în bronz a Veronicăi Micle din scuarul Chișinăului. Nici cine-i bărbatul romantic (flăcău tomnatic?) așezat pe scaun alături de doamnă. Nedumerirea mea e alta: de unde atâta lipsă de respect față de edilul capitalei de pe Bâc? De ce femeia a fost creată (de sculptor, nu de Creator!) mai înaltă decât bravul nostru primar? Unde s-a mai văzut așa ceva? Și apoi, gingașa doamnă putea fi sculptată în picioare, ca elegantul cavaler să se pozeze cu ea dansând un vals sau un cadril!… Nu s-a putut face? Pentru ce atunci a plătit primăria?…”, se întreabă Diviza.

Amintim că într-o postare pe o rețea de socializare ex-premierul Ion Sturza scrie că îi este rușine de acest „ședevr”, marca Ivan Ceban, „operă” a unui meșteșugar de duzină. „Și asta în contrapunere cu sculptura lui Tudor Cataraga, născută din inspirația genială a unui artist adevărat?! Unde? În scuarul împachetat în beton și teracotă în detrimentul intimității naturale. La Chișinău este o asociație a artiștilor plastici, un institut de arte și un ditamai minister al culturii. Vouă nu vi-i rușine? Mie – da! Dar ce mai contează dacă îl aveți pe „artistul” Ivan Ceban…”, comentează Sturza.

Autor: Constantin BEILIC

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE