„Mă retrag din nou în găoacea mea, în literatură…”

1049
0
Scriitorul Vasile Vasilache

Vasile Vasilache. Corespondență

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Între anii 1974-1980 scriitorul Vasile Vasilache a purtat o corespondență intensă cu Mariana Lomako (circa 175 de scrisori), cea care mai târziu avea să-i devină cea de-a doua soție. Scrisorile au fost scrise în limba rusă. Acum Valeriu și Victor Vasilache le traduc pentru o eventuală editare în limba română, și oferă Gazetei câteva scrisori.

17.10.74

Marica, buna! La 4:15 (mai exact 16:15) am ajuns acasă și… a început…

Nu, nu a început nimic. Pur și simplu m-am retras în camera mea (ba nu! mai întâi am mâncat două ouă…) după care m-am apucat să-l citesc pe Beaudelaire. Îl am în franceză și în română, și acum hai să ne dumirim asupra subtilităților și nuanțelor. Un poet pentru toate timpurile, jur!

E trecut de nouă – am asistat la scăldatul nepotului pe nume „Theodor”, apoi aflu că fiu-meu, după ce i-au dat numele nepotului și a fost înscris în actele de stare civilă, s-a răzgândit și vroia să-l schimbe în „Seraphim”…

Nu-i bai, las că vor veni și „seraphimii”… Lungimea – 56 cm, greutatea – 3.600 g, arată… foarte păros, buzos, năsos și mereu flămând – cam atât! Un sentiment ciudat – parcă-i al tău, dar și străin e în același timp… și atunci mă trece gândul – de-ar fi fost de-a dreptul al tău – cum ai fi țupăit ca un ied!

Marica, dacă o să mă simt deprimat, o să-ți scriu, bine? Mă retrag din nou în găoacea mea, în literatură… Simt un fel de însuflețire, și de alean – o dispoziție extraordinară pentru a lucra. Păi ce? Ce să-ți mai dorești? Nițică răbdare, nițică bucurie și toate vor merge bine…

…(Peste o zi) Îți mulțumesc că m-ai sunat – a fost atât de neașteptat-neprevăzut încât, recunosc, m-am pierdut cu firea… m-am purtat ca un cinovnic față cu subalternii săi. După-amiază, am ieșit în oraș după niște bani; l-am întâlnit pe Andrei – am mers la restaurant și de acolo am făcut o vizită… „confidentei de budoar” (a lui bineînțeles, nu a mea!) – o fată de vreo 30 de ani, nemăritată… O prietenă de-a lui (doar prietenă!), pe la care mai trece să bea un pahar de vin și să se destindă sufletește.

Sincer vorbind, m-am convins și mai abitir că nu e decât un „hedonist”: e ahtiat după plăceri, plăceri, plăceri… și bârfe: nu în zadar l-a alăptat maică-sa până la doi ani și jumătate – întruna caută să-și lase capul în poala unei femei…

Am făcut rost de o revistă extraordinară (două numere consecutive) de lit. străină (în română) dedicate Japoniei: un întreg univers! Imediat mi-am dat seama că mi-a scăpat să-ți propun numărul 7 al revistei „In. Lit.” (de la Moscova) din acest an unde Fedorenko scrie despre Yasunari Kawabata.

Încă ceva, te simt de la distanță de parcă ai pulsa asupră-mi, dar nu încontinuu – ci cu fascicule de unde… Asemenea unui reflector care ba luminează, ba licărește, ba își filtrează lumina printr-un altul! Jur, așa e întocmai! Și pe loc îmi zic: e și firesc, altfel nici că se poate… căci… așa a fost să fie!.. Oricâte eforturi de voință am depune împotriva celor întâmplate, n-ai cum să scapi – încărcătura emoțională e o povară cumplită!

Mă opresc aici, nici nu ar fi trebuit să pornesc vorba asta…

M-am bucurat nespus de bucuria ta: ai fost înmatriculată la GITIS*.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT