Lituania îndeamnă UE să deschidă calea de aderare pentru Ucraina, Georgia și R.Moldova

2265
0
Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a îndemnat Uniunea Europeană să sprijine Ucraina, Georgia și R.Moldova, deschizându-le calea spre aderare. Declarații în acest sens au fost făcute de Nauseda în marja unei conferințe internaționale dedicată reformelor din Ucraina, care se desfășoară pe 7-8 iulie la Vilnius. Aceasta este cea de-a patra asemenea reuniune, precedentele trei desfășurându-se la Londra, Copenhaga și Toronto. Lista invitaților include înalte oficialități din Uniunea Europeană și Statele Unite, participant fiind și președintele ucrainean, Volodimir Zelensky.

Șeful statului lituanian a dat asigurări că țara sa va asista necondiționat Kievul și va împărtăși din experiența sa pentru a încuraja aspirațiile de aderare ale Ucrainei la Uniunea Europeană și NATO.

Gitanas Nauseda a avertizat totodată Ucraina că trebuie să facă față unor teste complicate pe această cale.

„Chem Uniunea Europeană să exprime o susținere fermă pentru Ucraina, Georgia și R.Moldova, deschizându-le calea spre eurointegrare”, a declarat Gitanas Nauseda, citat de presa internațională, inclusiv de agenția rusă RIA „Novosti”.

La rândul său, portalul UrduPoint.com îl citează pe ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, care spune că Kievul așteaptă să primească în 2022 Planul de acțiune pentru aderarea la NATO, întrucât Ucraina ar fi implementat toate reformele necesare. Pe de altă parte, liderii NATO prezenți la summit-ul de la Bruxelles din 2021 au observat necesitatea unor reforme suplimentare și nu au specificat momentul aderării.

Menționăm că, în 2014, după anexarea Crimeii și agresiunea în Donbas, Rada Supremă de la Kiev a anulat statutul de neutralitate al Ucrainei. În 2016, Parlamentul ucrainean a stipulat aderarea la NATO ca prioritate a politicii externe, iar în februarie 2019 au fost adoptate modificări în Constituția țării, care consacră intenția de aderare a Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică și la Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here