Ion Suruceanu: „Mai mare rușinea decât suma primită!”

2627
1

În campania electorală, a devenit o normalitate să vedem artiști care cântă la concertele organizate de politicieni și partide politice.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Am vorbit cu interpretul Ion Suruceanu de la care am aflat de ce cântă artiștii pentru cei de la putere, câți bani cer pentru spectacole și dacă semnează sau nu contracte cu partidele.

– Stimate domnule Ion Suruceanu, de ce cântă artiștii în concertele electorale?

Dacă ar avea concerte cum aveau pe timpuri, artiștii n-ar cânta în campanii electorale. În Uniunea Sovietică se făcea campanie electorală, dar artiștii nu cântau atâta pentru un partid sau altul. În primul rând, atunci nu erau partide. Era unul rău, dar mare (râde). Bineînțeles că artistul avea surse de existență. Avea un salariu bun, cât de cât, și se descurca. Acum problema e mai mult în bănișori.

Sărmanii, vai de capul lor! Eu nu mă duc, sincer îți spun. Eu nu particip demult în campanii electorale, nici la prezidențiale n-am fost, nici acum, la parlamentare, pentru că m-am pregătit de lucrurile astea. De fapt, lucrez mai mult prin România decât pe aici. Mi-am făcut un capital ca să nu depind: îmi va telefona partidul cutare sau nu îmi va telefona să mă invite în campania electorală.

Sunt cazuri când artiștii au simpatie față de un partid, dar rar se întâmplă. I-am văzut pe un afiș pe Doina Gherman, Laurențiu Popescu și Georgeta Voinovan, la Leova, pentru vineri, 9 iulie. Nu-mi vine să cred! Dacă e așa – să știi că m-au dezamăgit rău! Nu-mi vine să cred că ei se duc din mare dragoste sau susținere pentru partidul pe care-l promovează. Se duc mai mult pentru că au nevoie de bani.

– Cât cer artiștii pentru a cânta în campania electorală?

Eu știu cât era înainte. Nu crede că sunt tare mulți bani. Mai mare era rușinea decât suma primită! Ei știu cât primește artistul la o nuntă. Dădeau câte 300 de euro. Ei, Plahotniuc putea să ofere 500 de euro pentru un concert. Era bogat. Să iei un miliard și să nu dai dintr-însul ceva, tot nu-i frumos (zâmbește). El putea să nu fie într-atât de zgârcit, dar cei care fac partide pe banii care li se dau de la Comisia Electorală Centrală sunt săraci. Se duc artiștii cu 100, 200 și 300 de euro. E drept că nu cântă tot concertul. Cântă vreo trei-patru melodii.

Acum nu prea discut cu artiștii. Fiindu-le ca un tată, datorită vârstei și vechimii de muncă, înainte le spuneam, îi îndemnam: Măi băieți, duceți-vă și cântați, că aveți nevoie de un ban! Un singur lucru, când vă duceți, spuneți-le din start: Da, eu sunt de acord să cânt, îmi dai atâta, dar să nu mă pui să spun din scenă: votați partidul cutare. Voi ieșiți ca artiști. Atât. Ai cântat, te-ai închinat și-ai plecat! Lucrul ăsta parcă ar fi normal, cu toate că lumea înțelege altfel. Vorbești tu sau nu, dar dacă evoluezi și stau lozincile lor, parcă ai spune – îi susțin pe candidații ăștia.

– Artiștii fac un transfer de imagine?

Da.

– Partidele politice încheie contracte cu artiștii?

Nu, din câte știu. Un lucru nu mi-i clar: de unde iau banii?! Asta e o înțelegere. „Brigadierul” de la partid primește bani pentru alegeri, să zicem, pentru 20 de concerte. El duce lista la partid și spune: uite, ăsta primește atâta, iar celălalt atâta. Ia banii, face adunare cu artiștii, le spune graficul și băieții pleacă la spectacol. Nu semnezi că ai primit.

– În afara campaniei electorale, artiștii sunt invitați să cânte pentru publicul lor?

E greu. Nu avem case de cultură care pot găzdui artiștii. Sistemul concertistic e paralizat demult. Asta nu-i din cauza pandemiei. De când cu pandemia, în genere nu s-au făcut spectacole. E vai de capul lor. Îmi e jale de băieți. Avem talente care merită mult mai mult decât au ei acum, dar ce să-i faci, asta e…

Ca să faci un cântec, cu toate componentele, nu doar linia melodică, să aibă un aranjament în studio și toate celelalte – ieși la o mie de euro pentru un cântec. Câte concerte sau nunți îți trebuie să cânți?! Ai noștri, sărmanii, când cer 300 de euro – le spun că-i scump pentru un program la nuntă. Se poate cu 250 de euro? Dar ei nu știu cu cât greu fac artiștii cântecele. Drept că avem artiști care cer pentru o nuntă 500 de euro. Ei dacă găsesc o nuntă în timp de o lună – e bine. Alții iau câte 250-300 de euro și cântă la patru-cinci nunți pe săptămână.

– Probabil că artistul care cere 500 de euro pentru o nuntă mai are alte surse de venit?

Ei, fii serioasă, nu mai are! Eu știu din ăștia care stau acasă. Sunt mândri.

– Vă mulțumesc pentru interviu.

Mi-a părut foarte bine că am discutat. Eu merg spre casă și, vorbind cu tine, așa repede a trecut timpul că aproape că am ajuns acasă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. […] Sunt cazuri când artiștii au simpatie față de un partid, dar rar se întâmplă. I-am văzut pe un afiș pe Doina Gherman, Laurențiu Popescu și Georgeta Voinovan, la Leova, pentru vineri, 9 iulie. Nu-mi vine să cred! Dacă e așa – să știi că m-au dezamăgit rău! Nu-mi vine să cred că ei se duc din mare dragoste sau susținere pentru partidul pe care-l promovează. Se duc mai mult pentru că au nevoie de bani”, susținea Ion Suruceanu într-un interviu. […]