Opinie: Problema sondajelor electorale constă în credibilitatea celor care le realizează, spune Vlad Țurcanu

1241
0

Problema sondajelor prezentate în campaniile electorale din R.Moldova, inclusiv în această ultimă săptămână înaintea alegerilor anticipate din 11 iulie, constă în credibilitatea celor care le realizează, consideră analistul politic Vlad Țurcanu. Iar pentru a testa credibilitatea autorilor de sondaje, în opinia sa, e suficient să vedem ce scoruri au avansat aceștia în trecut, bunăoară, înainte de alegerile prezidențiale de anul trecut. „Trebuie să amintim aici că Maiei Sandu așa-numita Asociație a Sociologilor și Demografilor (ASD) îi acorda cu aproximativ 10 puncte mai puțin decât lui Igor Dodon. Iar în consecință ne amintim că Maia Sandu l-a învins cu peste 10 la sută pe Igor Dodon”, observă Vlad Țurcanu într-un comentariu pentru „Gazeta de Chișinău”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În afară de aceasta, expertului îi pare ciudat faptul că datele sondajului prezentat luni, 5 iulie, de ASD diferă foarte mult de cele ale altor instituții specializate, cum ar fi cele din Barometrul de Opinie Publică (BOP), realizat la comanda Institutului de Politici Publice (IPP).

„Ne-am aștepta ca cifrele să fie comparabile, și ele sunt foarte divergente. Mai mult, având în vedere coborâșul, declinul abrupt al socialiștilor, să-i situezi alături de PAS mi se pare că face jocul socialiștilor și al comuniștilor.
Dar cel mai bun lucru pe care am putea să-l facem este să comparăm aceste cifre cu rezultatul final de pe 12-13 iulie”, accentuează Vlad Țurcanu.

Amintim în acest context că, în timp ce rezultatele BOP creditează PAS cu un avans important în fața Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) – 33,7% din totalul respondenților față de 25,2% –, și șanse reale de a crea de sine stătător o majoritate în viitorul Parlament, sondajul ASD plasează cele două forțe politice la un scor aproape egal – puțin peste 37% fiecare.

Menționăm de asemenea că IPP, la comanda căruia se efectuează BOP, a anunțat că sondajul a fost finanțat de Swiss Cooperation Office din Moldova, Ambasada Regatului Țărilor de Jos și CRJM, iar directorul companiei Date Inteligente (iData), cea care a făcut cercetările pe teren, este Mihai Bologan, fratele deputatului socialist Viorel Bologan. Pe de altă parte, ASD nu a făcut publice datele cu privire la costul cercetării și finanțatorii acesteia.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE