Bac 2021: Rată de promovare comparabilă cu cea din 2019, dar mai mulți absolvenți cu 10 pe linie

992
0
Sursa COLAJ: Agora.md

87,52% dintre absolvenții de licee din R.Moldova au promovat în acest an examenul național de Bacalaureat, în sesiunea de bază, rata de promovare înregistrând o creștere de 0,11 puncte procentuale față de 2019. Conform datelor făcute publice de Ministerul Educației de la Chișinău, în sesiunea de bază din 2021 au fost admiși 10.914 candidați din licee, 4.601 candidați din colegii și centre de excelență, 187 de candidați din universități, 342 de candidați care s-au înscris în regim extern și 169 de restanțieri din sesiunile anterioare, totalul acestora fiind de 16.213 candidați.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Rata de promovare printre candidații din colegii și centre de excelență a fost de 42,86% și de doar 13% printre restanțierii din sesiunile anterioare.

În schimb, 16 dintre cei în total 11.727 de absolvenți care au promovat în acest an Bacul au luat 10 pe linie, față de numai 11, câți au fost anul trecut la aceeași etapă a sesiunii.

Trei dintre cei 16 absolvenți care au obținut calificativul excelent sunt de la Liceul „Mircea Eliade” din Chișinău, motiv de bucurie pentru directorul instituției, Grigore Vasilache, care menționează că niciunul dintre foștii, deja, săi elevi nu a luat în acest an o notă mai mică de 7.

Numărul candidaților cu nota medie mai mare sau egală cu 8 este, de altfel, de 3.026, în comparație 2371 în 2019, iar 725 de candidați au nota medie mai mare sau egală cu 9, față de 535 în 2019.

Ministerul Educației menționează că, în perioada 27-28 iunie 2021, candidații care nu sunt de acord cu nota/ notele obținute pot depune contestații la centrele de bacalaureat între orele 9:00–18:00. În aceeași perioadă, fiecare candidat își va putea vedea lucrările verificate la adresa bac.edu.md, în baza unei parole oferite de instituția de învățământ în care și-a făcut studiile. Rezultatele finale ale sesiunii de bază vor fi anunțate pe data de 4 iulie, după examinarea contestațiilor.

Sesiunea suplimentară a examenului național de Bacalaureat va fi organizată între 19 și 26 iulie 2021.

Amintim că sesiunea de Bac din 2020 a fost anulată, din cauza situației epidemiologice complicate, provocată de pandemia de COVID-19 în vara anului trecut. Guvernul a decis atunci să elibereze diplomele de bacalaureat tuturor elevilor care au promovat clasa a XII-a cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu 5.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT