CtEDO: R.Moldova va mai plăti 9 mii de euro unei victime a sistemului penitenciar

484
0

Guvernul de la Chișinău va trebui să achite 9 mii de euro unei victime a tratamentului inuman și degradant aplicat în penitenciarele din R.Moldova. O decizie în acest sens a fost pronunțată de CtEDO în cauza Baban vs. R.Moldova, reclamantul fiind maltratat și umilit de gardieni în repetate rânduri în Penitenciarul Nr. 2 din Lipcani, unde a fost deținut. Suferind de afecțiuni ale sistemului digestiv, acestuia i-a fost refuzată asistența medicală, dar și solicitarea de a-i fi asigurată o alimentație specială, în conformitate cu legislația națională. Mai mult, ca răspuns la solicitările sale, acesta a fost bătut cu pumnii și picioarele de gardieni, potrivit Asociației Promo-LEX.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

De asemenea, sursa citată menționează că Procuratura raionului Briceni a refuzat, timp de doi ani, pornirea unei cauze penale, iar după ce a acceptat totuși plângerea reclamantului, instrumentarea dosarului a mai durat încă doi ani.

„Au urmat mai mulți ani în care reclamantul a luptat pentru drepturile sale în instanțele de judecată. Prin sentința Judecătoriei Militare din iunie 2015, gardienii care l-au maltratat au fost achitați. Ulterior, prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău, aceștia au fost recunoscuți vinovați și condamnați, dar eliberați de răspundere penală în legătură cu intervenirea termenului de prescripție. În iunie 2016, cauza a fost transmisă spre rejudecare, de către instanța ierarhic superioară, iar o decizie de condamnare a fost emisă ulterior. În calitate de prejudiciu moral, reclamantului i-a fost acordată suma de 14.000 lei, iar instanța nu a motivat în vreun fel soluția”, se arată într-un comunicat al Promo-LEX.

Pe de altă parte, CtEDO a constatat că suma prejudiciului nu a ținut cont de suferințele morale și fizice cauzate reclamantului și de practica CtEDO de acordare a compensațiilor morale în cazuri similare.

„Se observă tendința instanțelor naționale de a acorda sume reduse în calitate de prejudiciu moral, de până la 10 ori mai puțin decât a decis CtEDO în cauze similare. În aceste circumstanțe, reclamanții continuă să aibă statut de victimă a violării articolului trei din Convenție”, spune avocatul Asociației, Vadim Vieru.

În acest context, Promo-LEX recomandă instanțelor naționale și, în special, Curții Supreme de Justiție să țină cont în procesul de apreciere a cuantumului prejudiciului moral de jurisprudența CtEDO în cauze similare și Recomandarea nr. 6 Privind satisfacția echitabilă, elaborată de Curtea Supremă de Justiție.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT