Maia Sandu pledează pentru o curățare totală a sistemului administrativ: „Mai bine oameni fără experiență decât hoți profesioniști”

399
0

Președinta Maia Sandu consideră că după alegeri este necesară înlocuirea întregului personal administrativ, pentru eliminarea funcționarilor corupți din instituțiile statului. „Există o problemă a cadrelor, pentru că mulți oameni au plecat, iar unii care au lucrat în instituțiile de stat au fost folosiți de clanurile corupte și, chiar dacă sunt profesioniști, ei nu pot să rămână în sistem. Or, un profesionist bun care fură, care are experiență, este foarte periculos. Mai bine să angajăm oameni noi, poate cu mai puțină experiență, dar care pot să învețe repede, care sunt cinstiți și care își doresc să rezolve problemele cetățenilor, și nu cei care câte 20 de ani tot schimbă o instituție pe alta”, argumentează ea.

Șefa statului mai spune că despre acești „profesioniști” s-a discutat într-una dintre recentele ședințe ale Consiliului Suprem de Securitate.

„Unii și aceiași oameni mai întâi au furat în domeniul feroviar, apoi au trecut la telecomunicații, apoi în sistemul bancar. Aceiași specialiști se mută dintr-o instituție în alta și continuă să fure”, a subliniat Maia Sandu într-o emisiune la Jurnal TV.

Întrebată cine formează clanurile despre care vorbește, ea a declarat: „Nu e nimic nou, sunt nume pe care le cunoaștem cu toții. Există gruparea lui Platon, gruparea lui Plahotniuc, a lui Șor, există gruparea care lucrează pentru Dodon, este Andronachi, Nichiforciuc și cei din anturajul lor. Acestea sunt principalele grupări”. Aceștia ar continua, potrivit Maiei Sandu, să-și păstreze sferele de influență și ar încerca chiar să le extindă, cu ajutorul justiției corupte.

Menționăm în acest context că unul dintre cele mai des invocate argumente ale reprezentanților blocului electoral format de PSRM și PCRM, bunăoară, este că PAS, condus până nu demult de Maia Sandu, nu are o echipă de profesioniști cu experiența necesară pentru a prelua administrarea treburilor publice după alegeri. Atât Igor Dodon, cât și Vladimir Voronin, invocă cu obstinație experiența pe care ar fi obținut-o pe parcursul anilor în care au deținut funcții administrative, de demnitate publică și politice, pentru a-i convinge pe alegători să-i voteze. „Uitați-vă la realitate, la ce a făcut omul în viață până acum, de ce este capabil, ce probleme a rezolvat, ce a făcut, de unde a venit în politica moldovenească — și trageți concluzii”, a declarat Voronin marți la lansarea în campanie a blocului PSRM-PCRM.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here