Dosar penal la Procuratură în cazul unei scheme de intermediere a importului de energie, cu implicarea lui Dodon, Greceanîi și Plahotniuc

919
0

Procuratura Generală (PG) anunță că verifică legalitatea încheierii în 2008, când actualul lider al PSRM era ministru al Economiei, iar președinta socialistă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi – șefă a Guvernului, a unui contract de furnizare a energiei electrice din Ucraina. Potrivit unui comunicat difuzat marți, 8 iunie, verificările au demarat la sfârșitul săptămânii trecute, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale pe marginea acestui caz, emisă în anul 2017 de Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Procuratura confirm în acest fel informațiile apărute recent în presa de la Chișinău cu privire la implicarea lui Dodon și Greceanîi, precum și legăturile acestora cu Vladimir Plahotniuc, în cadrul unei scheme ilegale de intermediere a importului de energie electrică. Afacerea ar fi prejudiciat statul cu 14,5 milioane de dolari.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Acțiunea survine ca urmare a apariției unor noi circumstanțe relevante, în prezent, Procuratura Generală fiind în proces de acumulare a probatoriului necesar în vederea dispunerii unei soluții legale pe caz”, se arată în comunicat.

Actualmente, investigațiile se desfășoară „in rem”, fără a-i fi atribuit cuiva vreun statut procesual în acest caz, precizează PG.

Menționăm că luni, 7 iunie, portalul Anticorupție a scris că ex-președintele Igor Dodon și fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, vor fi cercetați penal în dosarul privind intermediarii din schema frauduloasă la importul de energie electrică din 2008. Despre aceasta jurnaliștilor le-a comunicat Sergiu Tofilat, unul dintre experții care au făcut demersurile necesare către procurori pentru a demara urmărirea penală împotriva lui Igor Dodon. În cadrul unui proces de judecată care a avut loc luni la Judecătoria Ciocana, procurorii și-au retras ordonanța de clasare a procesului penal și au redeschis dosarul. În schema în care se știa că erau implicați Dodon și Greceanîi acum s-au găsit legături ce duc spre Plahotniuc.

„Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a prezentat informații că jumătate din bani a ajuns la Vlad Plahotniuc”, spune Tofilat, care a promis că zilele viitoare va prezenta mai multe detalii.

În noiembrie 2020, un alt expert, Tudor Șoitu, relata presei că, până în aprilie 2008, R.Moldova importa energie electrică direct de la furnizorul din Ucraina – Ukrinterenergo – la un preț de 4 cenți per kwh. În luna martie a aceluiași an, însă, în schemă a apărut intermediarul Energo Partner. Se întâmpla după ce Igor Dodon, pe atunci ministru al Economiei, a negociat acest contract. Conform expertului, în mai 2008, Energo Partner furniza 30% din energie, la un preț de 5,3 cenți/kwh, iar restul, 70%, era furnizat de Ukrinterenergo, cu 4 centi/kwh. În luna iulie, firma-căpușă livra deja 72% din energie la un preț mai mare, iar din octombrie a ridicat prețul de la 5,3 la 5,8 cenți/kwh. Astfel, doar în perioada mai – decembrie 2008, firma Energo Partner a obținut un profit de 14,5 milioane de dolari pe diferența de preț la energie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE