Secții de vot suplimentare pentru Transnistria: CEC va revizui decizia, afirmă Dorin Cimil

819
0

CEC ar putea revizui decizia cu privire la suplimentarea numărului de secții de votare pentru alegătorii din Transnistria. Declarații în acest sens a făcut președintele Comisiei, Dorin Cimil, după ce SIS a emis un avertisment cu privire la unele riscuri la adresa securității naționale, în legătură cu deschiderea unor secții la Bender și Corjova. Cimil spune că există deja un proiect de modificare a deciziei privind înființarea a 44 de secții de votare – cu două mai mult decât la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 – destinate locuitorilor din regiunea transnistreană. Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, susține că „a aflat din presă” despre îngrijorările SIS.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Sunt convins că dacă nu vor veni asigurări clare din partea organelor de forță că va fi posibil de organizat în acele localități secții de votare, se va renunța la aceste două localități. Vorbesc și despre avizul SIS care ne-a alertat și a indicat că în acele zone este cu neputință de a asigura ordinea publică. Urmează să cântărim argumentele organelor de forță și să revenim cu o revedere în privința celor două localități”, a declarat Cimil, într-o emisiune la TVR Moldova.

El a precizat că CEC așteaptă o expertiză a Comisiei Unificate de Control (CUC) cu privire la capacitatea statului de a asigura desfășurarea alegerilor în condiții de securitate la Bender și Corjova.

Tot despre un aviz al CUC, ca motiv pentru revizuirea deciziei, vorbește și Lebedinschi, care afirmă însă că CEC s-ar fi asigurat în prealabil cu încuviințarea Ministerului de Interne și a Biroului pentru Reintegrare. „MAI ne-a spus că, în principiu, au suficiente forțe pentru aceste două localități și că urmează a fi discutată în cadrul CUC posibilitatea introducerii forțelor suplimentare în aceste două localități. Dacă CUC va spune că este ok, atunci este ok, dacă dumnealor vor spune că nu este posibil și poate să provoace unele riscuri, CEC o să-și revadă această hotărâre”, a declarat Lebedinschi, pentru Unimedia.

Menționăm că orașul Bender (Tighina) și comuna Corjova din raionul Dubăsari nu sunt controlate efectiv de autoritățile constituționale ale R.Moldova și, drept urmare, nu există posibilitatea unei intervenii în cazul unor potențiale incidente.

SIS a amintit, în acest context, că la alegerile parlamentare din 2019, structurile paramilitare ale regimului separatist de la Tiraspol au sechestrat tehnica de calcul și alte bunuri destinate secției de votare din satul Hagimus, raionul Căuşeni. Cu referire la comuna Corjova din raionul Dubăsari, SIS menționează că administrația de la Tiraspol o cataloghează drept cartier al orașului Dubăsari, context în care se opune vehement, inclusiv cu aplicarea forței, oricăror activități electorale desfășurate de autoritățile constituționale. La fiecare scrutin de până la anul 2011, miliția și grupul de așa-ziși „apărători transnistreni” blocau accesul spre secția de votare, fiind înregistrare cazuri când a fost vandalizată în ziua votării. Ulterior, pentru evitarea destabilizărilor, autoritățile au decis mutarea secției din Corjova în satul Cocieri.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU