PAS și Platforma DA, dispuse să formeze „o alianță naturală” în viitorul Parlament. Ce rol vrea în această ecuație PDM

518
0
Sursa COLAJ: Știri.md

Reprezentanții PAS și ai Platformei DA admit că ar putea forma o nouă majoritate parlamentară care să asigure guvernarea după alegerile anticipate din 11 iulie. Declarații în acest sens au fost făcute de vicepreședinta PAS, Natalia Gavriliță, fostă pretendentă la funcția de prim-ministru, și Vasile Năstase, fost deputat al Platformei DA. Cel din urmă este convins că formațiunea sa va accede în viitorul Parlament și crede că fără Platforma DA nu poate exista o guvernare proeuropeană și reformatoare în R.Moldova. „Un singur partid nu va reuși să ia majoritatea și doar o coaliție PAS-Platforma DA ar putea crea o majoritate firească, mai ales că noi am guvernat împreună anterior și am livrat rezultate. Este important ca oamenii să voteze masiv cu cele două formațiuni astfel încât să avem o majoritate confortabilă de 55-56 de mandate”, a declarat Vasile Năstase, într-o emisiune la TVR Moldova.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Vom negocia guvernarea și numirea unui Guvern cu acele forțe care vor împărtăși valorile noastre. Sperăm foarte mult să-i avem pe colegii noștri din Platforma DA în viitorul Parlament și aceasta ar fi o alianță naturală”, a spus la rândul său Natalia Gavriliță.

Pe de altă parte, PDM se crede de asemenea capabil să ajungă reprezentat în viitorul Parlament. Mai mult, liderul democraților, Pavel Filip, afirmă că doar formațiunea sa poate forma o coaliție pro-europeană și reformatoare împreună cu PAS. „Vreau să lăsăm deoparte sondajele. Eu am văzut atâtea sondaje. În primul rând, eu cred că ele sunt manipulatorii”, a declarat el la N4.

Menționăm că două partide cu reprezentanți în Parlamentul dizolvat de președinta Maia Sandu pe 28 aprilie au anunțat că nu vor participa la alegerile anticipate din iulie. Este vorba despre „Pro Moldova”, al fostului fruntaș din PDM Andrian Candu, și despre „Partidul Popular”, condus de deputatul independent Alexandru Oleinic. Candu spune că decizia formațiunii sale a fost determinată de faptul că aceste alegeri sunt „o confruntare între doi actori care continuă și prelungesc alegerile prezidențiale”, iar Oleinic susține că „organizarea alegerilor parlamentare anticipate, în condițiile actualului Cod electoral, va aprofunda criza din țară și nu va schimba substanțial raportul de forțe pe arena politică din Republica Moldova”.

CEC a înregistrat până în prezent nouă concurenți electorali, alte opt dosare aflându-se în proces de examinare, conform datelor prezentate pe site-ul oficial al instituției.

De asemenea, CEC i-a avertizat pe ceilalți potențiali candidați – formațiuni politice sau independenți – că termenul limită pentru depunerea actelor necesare expiră peste 10 zile, pe 11 iunie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT