Tensiuni la CSM în legătură cu decretul privind revocarea judecătorului Clima din funcția de președinte al CA Chișinău

2186
0
Judecătorul Vladislav CLima, revocat din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău prin-un decret al președintei Maia Sandu / Sursa FOTO: ZdG.md

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a reușit să ia o decizie cu privire la numirea unui președinte interimar la Curtea de Apel (CA) Chișinău, după ce controversatul judecător Vladislav Clima a fost revocat din această funcție, printr-un decret semnat la sfârșitul săptămânii trecute de președinta Maia Sandu. Subiectul a provocat marți, 1 iunie, discuții în contradictoriu între membrii CSM, care au decis în final să amâne o decizie în acest sens. Propunerea cu privire la numirea unui interimar, care să-l înlocuiască pe Clima, a venit de la președinta CSM, Luiza Gafton, care l-a înaintat pe unul dintre vicepreședinții CA, Iurie Iordan. S-a împotrivit, însă, Elena Belei, pe motiv că decretul prezidențial nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial, fiind susținută de către o altă membră a CSM, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Nu știu dacă e bine să mergem pe mâna unor, nu știu cum să zic, biberoane din astea politice și să ne facem de râs în mahala”, a declarat Elena Belei.

Pe de altă pate, Nina Cernat, membră a CSM, a replicat la spusele colegei sale, care a vorbit despre „niște documente încleiate pe gard”, chemând-o la respect față de decretele prezidențiale. Totodată, și Dorel Mustață a remarcat că „doamna Belei și doamna Ciugureanu sunt vizate nemijlocit în acest decret și ar trebui să se abțină, dar nu să facă comentarii”.

În final, CSM a decis să amâne examinarea acestui subiect până la momentul publicării decretului semnat de Maia Sandu în Monitorul Oficial.

Menționăm că decretul în cauză a provocat mai multe critici, inclusiv din partea unor experți. Astfel, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, susține că președinta nu poate revoca un act „care și-a confirmat efectul”. De asemenea, și fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a sugerat că asemenea decizii ar putea afecta independența judecătorilor, garantată de Constituție.

Marți, 1 iunie, și Asociația Judecătorilor din Moldova (AJM) a lansat o declarație în care își exprimă „dezacordul cu modul în care a fost revocat anticipat mandatul președintelui Curții de Apel Chișinău”, catalogând această acțiune ca pe „un act de imixtiune în independența justiției și securitatea mandatului”.

Vladislav Clima, care a preluat conducerea AJM în mai 2019, este cunoscut pentru faptul că a încercat, cu sprijinul acestei organizații să-i demită ilegal, în toamna aceluiași an, pe membrii CSM și a organizat în acest scop două adunări generale ale judecătorilor. Tot el este unul dintre magistrații care au anulat decizia CSM privind revocarea mandatului de judecător la CSJ al lui Oleg Sternioală, acuzat de îmbogățire ilicită.

Conform argumentelor președintei Maia Sandu, CSM a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție. În 2020, în momentul alegerii sale, Vladislav Clima examina un dosar în care era vizat Mihail Ciugureanu, tatăl membrei CSM, Carolina Ciugureanu. Cealaltă membră a CSM, Elena Belei, avea calitatea de conducător științific al doctoratului lui Clima, intrând de asemenea în conflict de interese cu numirea acestuia ca președinte la CA Chișinău.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU