CSS recomandă un control riguros al finanțării la anticipate și pedepse penale pentru cei care folosesc bani ilegal

519
0

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a recomandat mai multor instituții de stat, inclusiv CEC, Procuraturii Generale, SIS, ANI și Ministerului de Interne, responsabile de organizarea și buna desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, să creeze, pe perioada campaniei electorale, un grup de lucru care să depisteze și să investigheze acțiunile legate de finanțarea ilegală a partidelor înscrise în cursa electorală. În plus, Președinția, la inițiativa căreia CSS a dezbătut acest subiect vineri, 28 mai, s-a angajat să elaboreze propuneri de modificare a legislației penale cu privire la finanțarea formațiunilor politice, care să permită înăsprirea sancțiunilor pentru partidele care folosesc bani obținuți ilegal pentru a obține un scor electoral mai bun.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Declarații în acest sens a făcut, după ședința CSS, președinta Maia Sandu.

„Finanțarea ilegală a partidelor politice și a campaniilor electorale este un pericol major la adresa securității naționale, subminează fundamentele democratice ale societății și legitimitatea puterii politice. Fac apel la instituțiile statului cu atribuții de control și investigare a acestui fenomen să întreprindă toate măsurile necesare pentru a combate flagelul în cauză și a asigura desfășurarea corectă și echitabilă a procesului politic și electoral. Legea și exercițiul democratic sunt prioritare”, a scris ea pe Facebook.

În acest context, al II-lea raport de monitorizare al Asociației Promo-LEX constată că CEC a stabilit plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul „Fond electoral” al concurentului electoral și al grupului de inițiativă.
Astfel, suma maximă ce poate fi acumulată pentru susținerea financiară a unui concurent electoral constituie 20.707.700 de lei, comparativ cu 86.871.856 de lei, stabilită pentru alegerile parlamentare din 2019. Diferența considerabilă a valorilor maxime stabilite în 2019 și 2021 se datorează modificării prevederilor Codului electoral, adoptate în august 2019. Totodată, până la 25 mai 2021, pe pagina web a CEC nu a fost publicat niciun raport, care este obligatoriu în cazul partidelor politice ce au intenția de a efectua viramente în contul „Fond electoral”.

Cu toate acestea, unii potențiali concurenți electorali au început agitația electorală înainte de termenul legal stabilit, observă experții de la Promo-LEX.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here