CSS recomandă un control riguros al finanțării la anticipate și pedepse penale pentru cei care folosesc bani ilegal

988
0

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a recomandat mai multor instituții de stat, inclusiv CEC, Procuraturii Generale, SIS, ANI și Ministerului de Interne, responsabile de organizarea și buna desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, să creeze, pe perioada campaniei electorale, un grup de lucru care să depisteze și să investigheze acțiunile legate de finanțarea ilegală a partidelor înscrise în cursa electorală. În plus, Președinția, la inițiativa căreia CSS a dezbătut acest subiect vineri, 28 mai, s-a angajat să elaboreze propuneri de modificare a legislației penale cu privire la finanțarea formațiunilor politice, care să permită înăsprirea sancțiunilor pentru partidele care folosesc bani obținuți ilegal pentru a obține un scor electoral mai bun.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Declarații în acest sens a făcut, după ședința CSS, președinta Maia Sandu.

„Finanțarea ilegală a partidelor politice și a campaniilor electorale este un pericol major la adresa securității naționale, subminează fundamentele democratice ale societății și legitimitatea puterii politice. Fac apel la instituțiile statului cu atribuții de control și investigare a acestui fenomen să întreprindă toate măsurile necesare pentru a combate flagelul în cauză și a asigura desfășurarea corectă și echitabilă a procesului politic și electoral. Legea și exercițiul democratic sunt prioritare”, a scris ea pe Facebook.

În acest context, al II-lea raport de monitorizare al Asociației Promo-LEX constată că CEC a stabilit plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul „Fond electoral” al concurentului electoral și al grupului de inițiativă.
Astfel, suma maximă ce poate fi acumulată pentru susținerea financiară a unui concurent electoral constituie 20.707.700 de lei, comparativ cu 86.871.856 de lei, stabilită pentru alegerile parlamentare din 2019. Diferența considerabilă a valorilor maxime stabilite în 2019 și 2021 se datorează modificării prevederilor Codului electoral, adoptate în august 2019. Totodată, până la 25 mai 2021, pe pagina web a CEC nu a fost publicat niciun raport, care este obligatoriu în cazul partidelor politice ce au intenția de a efectua viramente în contul „Fond electoral”.

Cu toate acestea, unii potențiali concurenți electorali au început agitația electorală înainte de termenul legal stabilit, observă experții de la Promo-LEX.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE