UE/Dezastrul ecologic din oraşul „stropilor de soare” (VIDEO)

1453
1
Defileul, afectat de apele menajere

Tone de apă reziduală din oraşul Cricova se revarsă zilnic în râul Ichel, poluându-l atât cu deşeuri de origine biologică, cât şi cu poluanţi chimici. În localitate există o staţie de epurare, construită cu aproape 50 de ani în urmă, care nu mai face faţă debitului ridicat de ape uzate şi aproape că nu funcţionează. Autorităţile locale susţin că încearcă de ani buni să soluţioneze problema, dar fără succes, şi dau vina pe Combinatul de Vinuri din Cricova. Scandalul dintre administraţia locală şi agentul economic a atins apogeul prin intentarea unui dosar penal care însă nu a avut finalitate după ce principalul învinuit a decedat.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 

Situat la o distanţă de puţin peste 11 kilometri de Chişinău, oraşul Cricova, suburbie a Capitalei, este vestit dincolo de hotare datorită Combinatului de Vinuri, cel mai mare din Republica Moldova, supranumit şi „perla vinicolă” sau „crama ţării”.

Ichelul şi oraşul „stropilor de soare”

Datorită galeriilor naturale subterane de peste 120 km, majoritatea folosite pentru depozitarea vinului, Cricova a ajuns şi una din cele mai mari atracții turistice din Republica Moldova. Numele Cricova a ajuns un brand grație producţiei vinicole a combinatului din localitate, din care motiv locuitorii şi-au supranumit localitatea „orașul stropilor de soare”.

Localitatea numără peste 11 mii de locuitori şi are înregistraţi peste 200 de agenţi economici.

Cricova mai este „vestită” şi „datorită” celor două instituţii penitenciare în care îşi ispăşesc pedeapsa aproximativ o mie din cei mai periculoşi criminali din republică.

La marginea localităţii se află o vale foarte pitorească unde şerpuieşte râul Ichel. Alături sunt şi câteva mici lacuri, înconjurate de verdeaţă abundentă. Văzut de la înălţime, peisajul pare a fi rupt din basme.

Staţia de epurare aproape că nu funcţionează

Peisajul pitoresc de la marginea Cricovei este „completat” de staţia de epurare, dată în exploatare în 1952. Aceasta pare să fie depăşită de timp, iar pe alături, prin canale amenajate special, dar şi prin ţevi mâncate de rugină, apele uzate se revarsă cu viteză spre Ichel.

Apa din Ichel, plină de spume

În aceste gropi erau înainte nişte dispozitive speciale care lipsesc de mult. Nu se ştie unde au dispărut. Staţia nu funcţionează de mai mult timp. Înainte apele menajere erau tratate cu clor. Când se revărsau în Ichel, erau curate şi miroseau a clor. Acum doar put, simţi ce putoare este aici?…”, ne-a povestit un locuitor din Cricova.

Şi apele din iazurile de pe șes sunt la fel de puturoase şi tulburi ca şi cele din Ichel. „În copilărie, veneam aici la pescuit, ne scăldam. Şi apa din Ichel era limpede ca de izvor. Era un loc frumos pentru odihnă. Acum nu poţi sta aici din cauza putorii”, ne-a spus bărbatul.

Dosar penal fără finalitate

În 2019, Inspecţia pentru Protecţia Mediului a efectuat un control inopinat la staţia de epurare din Cricova, în urma căruia au fost constatate mai multe abateri grave care au fost calificate ca o catastrofă ecologică. Experţi de la un laborator specializat au prelevat probe şi au efectuat măsurări, în urma cărora au constatat că staţia din Cricova asigură doar epurarea mecanică parțială a apelor uzate, care constituie în medie 700 metri cubi de apă zilnic, iar treapta de epurare biologică nu este funcțională.

Combinatul din Cricova

Au fost prelevate probe la intrarea apelor şi la ieșire după procesul de epurare (treapta mecanică) în amonte și în aval de deversare în râul Ichel, fiind astfel constatate încălcări ale concentrației maxim admisibile la mai mulți parametri pentru apele de suprafață.

Inspectorii de la ecologie au constatat că de vină este administraţia Regiei locativ-comunale din Cricova, iar prejudiciul adus mediului a fost estimat la 864 427,94 lei.

Materialele au fost transmise Procuraturii Generale a Republicii Moldova, care la 02 ianuarie 2020 a anunțat Inspectoratul despre pornirea urmăririi penale în baza articolului 229 Cod penal privind poluarea resurselor acvatice, în urma deversării apelor uzate, epurate insuficient, în râul Ichel de Regia comunal-locativă Cricova. Cauza penală nr. 2019928047 a fost expediată Procuraturii municipiului Chișinău, Oficiul Râșcani, pentru exercitarea urmăririi penale.

Șesul, afectat de apele menajere

Sursele noastre ne-au comunicat că principalul învinuit în acest dosar a fost şeful Regiei locativ-comunale din Cricova. Acesta a decedat ulterior şi dosarul a ajuns pe linie moartă.

Primarul oraşului Cricova: „Lupt de ani buni să rezolv problema”

Valentin Guţan, primarul oraşului Cricova, ne-a declarat că cunoaşte această problemă şi că se chinuie de ani buni să o rezolve. Edilul a precizat că staţia de epurare este depăşită de timp, iar administraţia locală este în căutarea finanţelor pentru reutilarea ei.

Clădirea avariată de staţia de epurare din Cricova

Câţiva ani în urmă am reuşit să reutilăm staţia de epurare mecanică. Acest proces funcţionează. Dar mai este nevoie şi de asigurarea epurării biologice. Noi vrem să facem acest lucru şi de la bugetul local a fost alocată suma de 3 milioane de lei. Dar pentru reabilitarea totală sunt necesare 23 de milioane de lei. Putem să mai aşteptăm cu blocul administrativ, dar este necesar să repornim cât mai repede procesul de epurare biologică. Pentru aceasta este nevoie de 14 milioane de lei, bani pe care nu-i avem. Am depus un proiect la Fondul Ecologic de Stat. Deocamdată, suntem în aşteptare”, a declarat Guţan.

Combinatul de Vinuri, capul tuturor relelor?

Valentin Guţan susţine că vina principală pentru scoaterea din funcţiune a staţiei de epurare şi poluarea râului Ichel o poartă Combinatul de Vinuri care este conectat la reţeaua de canalizare locală. „Volumul apelor reziduale care provin de la Combinatul de Vinuri depăşeşte cu mult volumul apelor menajere ale consumatorilor casnici. Cele două penitenciare, precum şi ceilalţi agenţi economici nu reprezintă o problemă, dar combinatul e o problemă”, a declarat edilul.

Apa murdară se revarsă în Ichel

Primarul Guţan a mai declarat că întreprinderea respectivă ar trebui să aibă o staţie de pre-epurare. „În procesul de producere sunt folosiţi diferiţi agenţi chimici, drojdii etc. De aceea este necesar să fie curăţate aceste ape reziduale de compuşi chimici până ajung la staţia de epurare. Până la urmă, aceste substanţe nocive ajung în Ichel şi dăunează florei şi faunei”, susţine şeful administraţiei locale din Cricova.

Acesta a mai comunicat că a organizat şi un control inopinat, cu prelevarea probelor din apele reziduale şi s-a constatat că concentraţia substanţelor nocive depăşește de zeci de ori norma admisă: „Aceste substanţe se depun la fund. Dacă o amesteci puţin, apa din Ichel se face neagră. Nu din cauza deşeurilor menajere se înnegreşte apa”.

Staţia de epurare din Cricova

Având rezultatele analizelor de laborator, Primăria Cricova a depus o plângere în instanţa civilă împotriva Combinatului de Vinuri. Cererea a fost respinsă pe motiv că un regulament prevede că urmau să informeze agentul economic cu trei zile înainte despre efectuarea controlului şi prelevarea probelor de apă.

Am mers şi pe această cale. Dar, după ce îi anunţam, prin sistemul lor de canalizare curgea apă absolut curată. Este o lacună juridică. Oricine se pregăteşte de control dacă este anunţat. Să ne închipuim că poliţia îl atenţionează pe cineva care vrea să comită o crimă să aştepte trei zile ca să-l prindă în flagrant!”, s-a arătat indignat primarul de Cricova.

Acesta a mai adăugat că a încercat să vorbească cu cei din administraţia Combinatului, însă aceasta nu a vrut să accepte niciun compromis. În schimb, a fost ameninţat.

Intrarea în oraşul „stropilor de soare”

Sunt protejaţi la cel mai înalt nivel. Odată le-am blocat accesul la sistemul de canalizare. Atunci în favoarea lor au intervenit demnitari de la cel mai înalt nivel în stat, Președinție, Parlament, Guvern. Mi s-a ripostat că am blocat activitatea celui mai important agent economic care duce faima ţării. Dar cum rămâne cu ecologia? Cum rămâne cu Ichelul? De ce trebuie să răspundem noi pentru ei? Iar în cele din urmă am fost găsiţi tot noi vinovaţi. Cred că şi dosarul penal a fost intentat cu concursul celor de la Combinatul de Vinuri”, a spus Guţan.

Administraţia Combinatului de Vinuri din Cricova ia… apă în gură

Am telefonat la numărul de serviciu al Combinatului de Vinuri din Cricova pentru o reacţie. O doamnă ne-a promis să transmită întrebările noastre şefilor, după care va lua legătura cu noi. Peste puţin timp ne-a telefonat doamna respectivă care ne-a comunicat că administraţia combinatului nu doreşte să discute cu presa în această problemă.

Cum comentează Inspecţia pentru Protecţia Mediului

Şeful Inspecţiei pentru Protecţia Mediului Chişinău, Lilian Munteanu, ne-a declarat că cunoaşte situaţia de la Cricova, dar a făcut tot ce a putut. „Au fost prelevate probe, au fost făcute constatări, a fost evaluat prejudiciul. Am făcut tot ce a depins de noi. Mai departe nu ţine de competenţa noastră. Noi am transmis materialele la Procuratură. A fost intentat dosar penal, ştiu că se investighează. Aşteptăm rezultate de la Procuratură”, ne-a explicat funcţionarul.

Am încercat să contactăm pe cineva de la Fondul Ecologic Național, dar pe parcursul a mai multe zile nimeni nu a răspuns la apeluri.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. […] Cine dorește să vadă în realitate dezastrul în care a ajuns râul Ichel – poate merge într-o vizită la Combinatul de Vinuri „Cricova”, la 15 kilometri de Chișinău. După ce admiră subteranele vinăriei, să privească spre valea râului Ichel. Un miros insuportabil duhnește și dacă mergeți de-a lungul satului Făurești din comuna Ciorescu. […]