Situația internă din R.Moldova și alegerile anticipate au fost discutate de Maia Sandu cu Angela Merkel, la Berlin

653
0
Președinta Maia Sandu, într-o discuție în regim de teleconferință cu cancerala Angela Merkel (19 mai 2021) / Sursa FOTO: Facebook

Președinta Maia Sandu, care se află într-o vizită oficială la Berlin, a discutat în după-amiaza zilei de miercuri, 19 mai, cu Angela Merkel, cancelara Germaniei. La solicitarea părții germane, din cauza restricțiilor pandemice dure stabilite în RFG, discuția a avut loc în regim de teleconferință, potrivit unui comunicat de presă al Președinției de la Chișinău. Șefa statului i-a mulțumit cancelarei Merkel pentru sprijinul susținut de care s-a bucurat R.Moldova în toți anii săi de mandat și pentru ajutorul pe care țara l-a primit din partea Germaniei în combaterea pandemiei de COVID-19.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cadrul discuției, a fost trecută în revistă și situația internă din R.Moldova, Angela Merkel fiind informată de Maia Sandu despre provocările cu care s-a confruntat în ultimele câteva luni, perspectivele pe care le pot deschide alegerile parlamentare anticipate și agenda sa de reforme.

„Contez pe faptul că Germania va avea grijă ca, în actualele condiții de pandemie, cetățenii Republicii Moldova să poată vota în siguranță la scrutinul din 11 iulie. Doamna Cancelar a confirmat intenția țării sale de a trimite observatori la alegeri în cadrul Misiunii OSCE/ODIHR”, menționează șefa statului.

Un alt subiect a vizat provocările de securitate din regiune, precum și relația R.Moldova cu UE.

„În acest context, am reconfirmat angajamentele R.Moldova față de Uniunea Europeană, pe care dorim să le respectăm în pofida întârzierilor admise de guvernarea anterioară. Astfel sperăm să deblocăm cât de curând asistența macrofinanciară, necesară țării noastre în situația de criză curentă”, spune Maia Sandu.

Pe agenda sa s-au mai aflat subiecte cu privire la recunoașterea certificatelor de vaccinare emise în R.Moldova, recunoașterea și conversiunea permiselor moldovenești de conducere, precum și migrația circulară a muncitorilor sezonieri din R.Moldova în Germania. „Guvernul german urmează să finalizeze pregătirea proiectului unui acord în acest sens”, precizează președinta.

La finalul discuției, Angela Merkel a fost invitată să viziteze R.Moldova atunci când situația pandemică va fi mai favorabilă.

Amintim că miercuri Maia Sandu s-a întâlnit și cu președintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, la invitația căruia se află la Berlin. De asemenea, ea a participat la o dezbatere cu privire la R.Moldova, organizată de Fundația Konrad Adenauer, și are planificate audieri pe tema R.Moldova în Comisia parlamentară pentru Afaceri Externe și în Comisia pentru Afaceri Europene din Bundestag.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE