Centenar Andrei Dmitrievici Saharov, 21 mai 1921 – 14 decembrie 1989

431
0

Fizician, unul dintre creatorii bombei cu hidrogen a Uniunii Sovietice. Laureat al Premiului Nobel pentru Pacedisident și militant pentru drepturile omului.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

A protestat contra invaziei sovietice în Cehoslovacia.

Protestând împotriva invaziei sovietice din Afganistan, este exilat de către Brejnev la Gorki (în prezent Nijni Novgorod), cu domiciliu forțat.

„Durata medie a unei vieți umane este de 20000 de zile, iar o iradiere globală, de un roentgen scurtează această durată cu o săptămână. Potrivit calculelor pe care le-am făcut, fiece  megatonă explodată la testările nucleare în atmosferă curmă 10000 de vieți. Astfel, testele atomice în aer constituie o crimă directă împotriva umanității. E ca și cum ai turna, în secret, în sistemul de alimentare cu apă a unui oraș o cultură de microbi patogeni.”

A.D. Saharov, „Memorii”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT