Putin și Hogan, despre soluția conflictului din Transnistria: „Statut special” vs „Tiraspolul sub control administrativ al Chișinăului”

736
0
„Sovietul Suprem” de la Tiraspol - pretinsul legislativ al regiunii separatiste transnistrene

Moscova vorbește despre un „statut special” ce ar urma să-i fie acordat regiunii separatiste transnistrene, chiar dacă amintește și despre un „respect” pentru integritatea teritorială a R.Moldova. Declarații în acest sens a făcut marți, 18 mai, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în cadrul unei ceremonii de recepționare a scrisorilor de acreditare ale mai multor ambasadori străini, inclusiv din partea noului ambasador al R.Moldova, Vladimir Golovatiuc. Pe de altă parte, ambasadorul american din R.Moldova, Dereck Hogan, spune că abordarea Statelor Unite cu privire la soluționarea conflictului transnistrean este ca Tiraspolul să revină sub controlul administrativ al Chișinăului.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Vom contribui în continuare la identificarea unei soluții juste în problema reglementării transnistrene, la stabilirea unor acorduri cu privire la un statut special, sigur și garantat al Transnistriei, cu respectarea suveranității și asigurarea integrității teritoriale a R.Moldova”, a declarat Vladimir Putin, citat de TASS.

În același timp, Dereck Hogan spune că SUA susțin reintegrarea totală a Transnistriei în R.Moldova.

„Un factor pentru rezolvare ține de consolidarea unei abordări în R.Moldova, pentru că în dreapta Nistrului sunt multe abordări, dar trebuie să se formeze o singură strategie. Aproximativ doi ani în urmă s-a încercat formarea acestei strategii, când Maia Sandu a fost prim-ministru, iar colegii ei de guvernare au încercat să formeze o strategie care să unească toate partidele parlamentare. Am văzut la Chișinău această încercare de a forma o singură politică”, a specificat ambasadorul american, tot marți, într-o alocuțiune pentru studenții Facultății de Relații Internaționale de la Universitatea de Stat din Moldova (USM).

Dereck Hogan a adăugat că procesul de soluționare a conflictului transnistrean ar putea fi impulsionat de formarea la Chișinău, după alegerile anticipate din 11 iulie, a unui guvern care să aibă susținerea unei majorități parlamentare stabile.

De asemenea, el a anunțat că la sfârșitul lunii mai urmează să se desfășoare o întâlnire a mediatorilor și observatorilor din procesul de negocieri – Rusia, Ucraina, OSCE, UE și SUA –, pentru a da un imbold reluării dialogului dintre Chișinău și Tiraspol.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT