R.Moldova, printre ultimele țări din Europa, lansează integral etapa III a campaniei de imunizare anti-COVID

618
0

R.Moldova înregistrează un nou anti-record, situându-se printre primele țări de pe continentul european în care campania de vaccinare anti-COVID se desfășoară cel mai anevoios, într-un clasament întocmit de „Our World in Data”. În legătură cu acest fapt, probabil, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) de la Chișinău a anunțat miercuri, 19 mai, lansarea integrală a etapei III a campaniei de imunizare. Între timp, săptămâna trecută a fost pusă în funcțiune platforma de programare on-line la vaccinare, iar la începutul săptămânii curente Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) a anunțat că va desfășura un maraton universitar de imunizare împotriva COVID-19 , în perioada 21-23 mai. De asemenea, un nou centru de vaccinare a fost deschis miercuri în Piața Centrală agro-alimentară din Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit „Our World in Data”, o publicație științifică online a Universității din Oxford, R.Moldova se află pe locul 4 de la coada clasamentului în Europa, cu doar 5% din populație vaccinată. Mai rău e doar în Ucraina, care și-a vaccinat numai 2,1% dintre cetățeni, în Bosnia Herțegovina – cu 2,5% și Belarus – cu 3,4%.

În acest context, secretarul de stat de la MSMPS, Denis Cernelea, a declarat într-o conferință de presă că „fiecare persoană eligibilă pentru vaccinare are posibilitatea de a beneficia cât mai rapid și urgent de vaccin”, în cadrul etapei III a campaniei de vaccinare care demarează integral începând de miercuri. Pentru aceasta vor fi deschise mai multe Centre de vaccinare la nivel național, a precizat el, adăugând însă că prioritate vor avea persoanele sensibile în fața virusului, în special cele incluse în grupurile de risc.

Conform ultimelor date de pe site-ul MSMPS, până marți, 18 mai, În R.Moldova au fost administrate 253.310 doze de vaccin, 219.004 persoane fiind imunizate cu prima doză și 34.306 – și cu a doua doză. Astfel, rata de vaccinare ar fi urcat, în ultimele câteva zile, până la 6,3% din populație, însă doar 22% din dozele de vaccin disponibile în R.Moldova au fost utilizate până în prezent.

Amintim că, în R.Moldova, campania de imunizare anti-COVID a început la 2 martie, după ce, cu câteva zile mai devreme, România a donat primul lot de vaccin.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE