R.Moldova, printre ultimele țări din Europa, lansează integral etapa III a campaniei de imunizare anti-COVID

379
0

R.Moldova înregistrează un nou anti-record, situându-se printre primele țări de pe continentul european în care campania de vaccinare anti-COVID se desfășoară cel mai anevoios, într-un clasament întocmit de „Our World in Data”. În legătură cu acest fapt, probabil, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) de la Chișinău a anunțat miercuri, 19 mai, lansarea integrală a etapei III a campaniei de imunizare. Între timp, săptămâna trecută a fost pusă în funcțiune platforma de programare on-line la vaccinare, iar la începutul săptămânii curente Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) a anunțat că va desfășura un maraton universitar de imunizare împotriva COVID-19 , în perioada 21-23 mai. De asemenea, un nou centru de vaccinare a fost deschis miercuri în Piața Centrală agro-alimentară din Chișinău.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Potrivit „Our World in Data”, o publicație științifică online a Universității din Oxford, R.Moldova se află pe locul 4 de la coada clasamentului în Europa, cu doar 5% din populație vaccinată. Mai rău e doar în Ucraina, care și-a vaccinat numai 2,1% dintre cetățeni, în Bosnia Herțegovina – cu 2,5% și Belarus – cu 3,4%.

În acest context, secretarul de stat de la MSMPS, Denis Cernelea, a declarat într-o conferință de presă că „fiecare persoană eligibilă pentru vaccinare are posibilitatea de a beneficia cât mai rapid și urgent de vaccin”, în cadrul etapei III a campaniei de vaccinare care demarează integral începând de miercuri. Pentru aceasta vor fi deschise mai multe Centre de vaccinare la nivel național, a precizat el, adăugând însă că prioritate vor avea persoanele sensibile în fața virusului, în special cele incluse în grupurile de risc.

Conform ultimelor date de pe site-ul MSMPS, până marți, 18 mai, În R.Moldova au fost administrate 253.310 doze de vaccin, 219.004 persoane fiind imunizate cu prima doză și 34.306 – și cu a doua doză. Astfel, rata de vaccinare ar fi urcat, în ultimele câteva zile, până la 6,3% din populație, însă doar 22% din dozele de vaccin disponibile în R.Moldova au fost utilizate până în prezent.

Amintim că, în R.Moldova, campania de imunizare anti-COVID a început la 2 martie, după ce, cu câteva zile mai devreme, România a donat primul lot de vaccin.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT