UE testează „certificatul de vaccinare”, pentru a facilita călătoriile estivale, iar în R.Moldova vaccinurile stau nefolosite

1189
0

17 țări europene vor începe pe 10 mai testele tehnice ale certificatului de vaccinare – fără implicarea cetățenilor – cu scopul ca acesta să intre în vigoare la sfârșitul lunii iunie, pentru a facilita călătoriile estivale, deși instituțiile europene va trebui să se pună mai întâi de acord dacă documentul va asigura sau nu evitarea carantinei, transmite EFE, citată de Rador. România, unde de la începutul campaniei au fost vaccinate aproape 3 milioane 400 de mii de persoane, va începe testele la sfârșitul lunii mai, alături de alte 13 țări din Uniunea Europeană. În același timp, în R.Moldova, până în prezent au fost vaccinați ceva mai mult de 147 de mii de locuitori, conform datelor prezentate pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății, deși disponibile în acest moment sunt cu mult peste 600 de mii de doze de ser anti-COVID, de la diverși producători.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După ce Parlamentul European (PE) a adoptat propunerea de certificat UE COVID-19, pentru a reafirma dreptul la liberă circulație în Europa în timpul pandemiei, pozițiile de negociere la nivel european sunt divergente.

PE susține ca viitorul certificat să le ofere deținătorilor avantajul de a nu suporta restricții suplimentare privind mobilitatea atunci când vizitează o altă țară din UE, în timp ce Consiliul European, care reprezintă fiecare țară membră a Uniunii, se opune cedării de competențe în materie de frontieră. Consiliul dorește să își rezerve dreptul de a le impune călătorilor carantina sau alte măsuri restrictive.

Între timp, în România campania de vaccinare ia amploare, luni, 3 mai, fiind înregistrate peste 66.500 de persoane vaccinate în doar 24 de ore. În total, 3.378.699 de români au fost vaccinați de la debutul campaniei – 1.349.089 cu o doză și 2.029.610 cu două doze. În urma accelerării procesului, România ar putea renunța la masca de protecție la mare și la munte, iar restaurantele ar putea activa cu o capacitate de 100% pentru clienții vaccinați. De asemenea, ar putea fi permise evenimentele private la care participă oameni vaccinați, a anunțat premierul de la București, Florin Cîțu.

În R.Moldova lucrurile stau, însă, altfel. Deși a beneficiat de câteva loturi consistente de vaccinuri anti-COVID în ultima perioadă, imunizarea se desfășoară anevoios, îndeosebi din cauza ezitărilor cetățenilor de a se vaccina, acestea fiind adesea determinate de propaganda cu iz politic sau mesajele difuzate de sceptici. Astfel, cea mai deplorabilă situație se înregistrează în Găgăuzia, unde până luni, 3 mai, conform datelor de pe platforma vaccinare.gov.md, au fost administrate doar 34 de doze de vaccin pentru că până și personalul medical din autonomia găgăuză a refuzat să se vaccineze cu serul AstraZeneca, furnizat din donația oferită de România, pe care autoritățile sanitare de la Comrat l-au returnat la Chișinău. Pentru comparație, în Transnistria, potrivit datelor oficiale, până acum s-au vaccinat 3910 persoane.

În ambele regiuni, administrația declară că oamenii optează pentru vaccinul rusesc Sputnik V, a doua componentă a căruia, din lotul de 71 de doze, a ajuns la Chișinău sâmbătă, 1 mai. Transnistriei i-au fost repartizate 31 de mii de doze, în ambele componente, din acest vaccin, pe când Găgăuziei i-au revenit 1.800 de doze, potrivit unei dispoziții de la Ministerul Sănătății al R.Moldova.

În acest context, primarul Chișinăului, Ion Ceban, a solicitat demararea vaccinării „la cerere” pentru toți locuitorii municipiului, în cadrul ultimelor ședințe ale Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău (CESP). Asta deoarece până și în Capitală, unde se înregistrează cea mai mare rată a imunizărilor din R.Moldova, nu sunt folosite toate vaccinurile disponibile.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE