Finanțarea alegerilor anticipate: șeful CEC – da, premierul interimar – ba. Decizia este încă „în ceață”

367
0

Subiectul surselor financiare necesare pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie continuă să creeze controverse. Astfel, președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, susține că a primit asigurări că banii pentru anticipate vor fi alocați din bugetul statului, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o în ajun cu premierul interimar, Aureliu Ciocoi. Cel din urmă declară, însă, că aceste afirmații „nu corespund adevărului”.

„Am avut o întâlnire cu prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi. Am discutat despre potențialul de finanțare a cheltuielilor pentru campania electorală. Am primit asigurări că se vor întreprinde toate măsurile pentru a găsi bani din buget și a pune în contul CEC-ului sumele necesare. De asemenea, am transmis pe adresa Guvernului hotărârea prin care am aprobat devizul de cheltuieli și așteptăm reacții din partea Guvernului pe anumite capitole sau pe anumite dimensiuni de finanțare”, a declarat Cimil într-o emisiune la Jurnal TV.

„Nici una, nici alta nu corespund adevărului. Guvernul este în proces de identificare a mijloacelor financiare necesare care să satisfacă organizarea și desfășurarea alegerilor anticipate parlamentare. Despre volumul resurselor disponibile identificate vă vom informa adițional”, a declarat pe de altă parte Ciocoi pentru Realitatea.md, prin intermediul Serviciului de presă al Guvernului.

Cu privire la sursele financiare solicitate de CEC pentru organizarea Scrutinului, Cimil a precizat că 12 milioane de lei, din cele peste 125 incluse în devizul de cheltuieli, sunt necesare doar pentru procurarea unor loturi de măști, dezinfectanți și alte materiale pentru a preveni răspândirea infecției COVID-19 în secțiile de vot. De asemenea, el a menționat că CEC a cerut Ministerului Sănătății imunizarea în regim de urgență a tuturor funcționarii electorali, proces care a și început.

Menționăm în acest context că, într-un interviu pentru „Gazeta de Chișinău”, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a declarat că Guvernul și, în egală măsură, Parlamentul nu se pot eschiva de la obligația de a găsi banii necesari pentru organizarea alegerilor anticipate din 11 iulie. El arată că este vorba despre o procedură constituțională, iar dacă cineva va încerca să blocheze procesul electoral, va deveni pasibil de pedeapsă penală.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here