Finanțarea alegerilor anticipate: șeful CEC – da, premierul interimar – ba. Decizia este încă „în ceață”

416
0

Subiectul surselor financiare necesare pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie continuă să creeze controverse. Astfel, președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, susține că a primit asigurări că banii pentru anticipate vor fi alocați din bugetul statului, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o în ajun cu premierul interimar, Aureliu Ciocoi. Cel din urmă declară, însă, că aceste afirmații „nu corespund adevărului”.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Am avut o întâlnire cu prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi. Am discutat despre potențialul de finanțare a cheltuielilor pentru campania electorală. Am primit asigurări că se vor întreprinde toate măsurile pentru a găsi bani din buget și a pune în contul CEC-ului sumele necesare. De asemenea, am transmis pe adresa Guvernului hotărârea prin care am aprobat devizul de cheltuieli și așteptăm reacții din partea Guvernului pe anumite capitole sau pe anumite dimensiuni de finanțare”, a declarat Cimil într-o emisiune la Jurnal TV.

„Nici una, nici alta nu corespund adevărului. Guvernul este în proces de identificare a mijloacelor financiare necesare care să satisfacă organizarea și desfășurarea alegerilor anticipate parlamentare. Despre volumul resurselor disponibile identificate vă vom informa adițional”, a declarat pe de altă parte Ciocoi pentru Realitatea.md, prin intermediul Serviciului de presă al Guvernului.

Cu privire la sursele financiare solicitate de CEC pentru organizarea Scrutinului, Cimil a precizat că 12 milioane de lei, din cele peste 125 incluse în devizul de cheltuieli, sunt necesare doar pentru procurarea unor loturi de măști, dezinfectanți și alte materiale pentru a preveni răspândirea infecției COVID-19 în secțiile de vot. De asemenea, el a menționat că CEC a cerut Ministerului Sănătății imunizarea în regim de urgență a tuturor funcționarii electorali, proces care a și început.

Menționăm în acest context că, într-un interviu pentru „Gazeta de Chișinău”, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a declarat că Guvernul și, în egală măsură, Parlamentul nu se pot eschiva de la obligația de a găsi banii necesari pentru organizarea alegerilor anticipate din 11 iulie. El arată că este vorba despre o procedură constituțională, iar dacă cineva va încerca să blocheze procesul electoral, va deveni pasibil de pedeapsă penală.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here