O nouă scumpire a carburanților. Platforma DA cere audierea de urgență a ANRE și îndeamnă la proteste

891
0

Șeful fracțiunii parlamentare a Platformei DA, Alexandru Slusari, a cerut convocarea de urgență a Comisiei pentru economie, buget și finanțe a Legislativului, pentru audierea directorului Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Veaceslav Untilă, și a președintelui Consiliului Concurenței, Marcel Răducan. Solicitarea lui Slusari vine după ce în noaptea din 3 spre 4 mai încă două importante rețele de benzinării din R.Moldova au operat o nouă scumpire a carburanților – a șasea în ultimele patru luni. „Pe fundalul haosului guvernamental companiile petroliere trec orice linie roșie. Chiar dacă există un raport al Consiliului Concurenței despre acțiuni multiple concertate ale acestor companii, petroliștii recurg din nou la acorduri de cartel, fiind siguri că din nou rămân nesancționați”, argumentează deputatul.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Menționăm că, începând din 4 mai, marile rețele de benzinării au afișat prețuri la pompă cu 67 de bani mai mari pentru benzina cu cifra octanică 95, care costă acum 19,94 lei, și cu 32 de bani mai mari pentru motorină – 16,27 lei.

În acest context, Alexandru Slusari califică aceste acțiuni ca „încă o lovitură sensibilă pentru economia țării, în special pentru agricultura” și sugerează că petroliștii recurg la aceste scumpiri pentru a-și majora veniturile în ajunul modificării metodologiei de calculare a prețului minim la carburanți. Mai mult, el îndeamnă cetățenii să iasă la proteste.

Amintim că, în martie, directorul ANRE a fost deja audiat în Parlament în legătură cu scumpirea în valuri a carburanților, Veaceslav Untilă declarând atunci că instituția pe care o conduce nu ar avea competențele necesare pentru a interveni direct în mecanismul de formare a prețurilor la benzină și motorină. Cu toate acestea, deputații au acordat „vot de neîncredere” conducerii ANRE și au solicitat demisia Consiliului de Administrație al instituției.

După aceasta, în aprilie, Parlamentul a votat un proiect de lege care prevede plafonarea prețurilor la carburanți, dar care nu este însă încă aplicat.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT