Încă o condamnare la CtEDO, cu grave urmări pentru buget. 2 milioane de euro despăgubiri pentru o fabrică de zahăr

858
0
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Strasbourg

Guvernul R.Moldova va trebui să achite despăgubiri de 2 milioane de euro Fabricii de zahăr din Ghindești, raionul Florești, ca urmare a unei decizii a Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO). În decizia sa, pronunțată la 27 aprilie, Înalta Curte a constatat că reclamantul a suportat pierderi materiale importante, deoarece i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil. Cazul are la origini un litigiu ce datează din 1989 și ar putea avea conexiuni cu frauda bancară, deoarece implicată este Banca de Economii a Moldovei (BEM).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astfel, în 1998 Judecătoria Economică de Circumscripție Chișinău a obligat fabrica să achite BEM 11,6 milioane de lei și 1 milion de dolari pentru credite nerambursate.

Litigiul dintre cele două părți s-a încheiat în instanțele naționale doar după 10 ani, în 2008, când mai întâi, la 13 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă, prin car a admis parțial un recurs al fabricii și a obligat BEM să îi restituie 1,5 milioane de euro. La aceeași dată, CSJ a pronunțat o încheiere irevocabilă prin care a restituit recursul BEM ca fiind tardiv. CSJ a notificat BEM la 14 noiembrie 2007, în timp ce recursul fusese depus la 7 decembre 2007.

Cu toate acestea, la 30 octombrie 2008, examinând recursul băncii BEM, CSJ a casat decizia sa irevocabilă din 13 martie 2008 și decizia Curții de Apel Economice din 16 octombrie 2007 și a dispus rejudecarea cauzei.

Menționăm că la CSJ cazul a fost admis spre reexaminare pe 5 iunie 2008, de Colegiul economic în frunte cu Natalia Moldovanu și judecătorii Iurie Şumcov și Iulia Oprea (opinie separata, nu a fost de acord). Ulterior în complet a fost introdus judecătorul Ion Vîlcov. Portalul Mold-Street notează, în acest context, că Natalia Moldovanu s-a pensionat în 2012, imediat ce procurorul general ceruse inițierea unor proceduri disciplinare contra ei. Ea a examinat și pronunțat verdicte în numeroase cazuri pierdute de R.Moldova la CtEDO, unul dintre care este și dosarul inițiat pe cazul magazinului Gemeni. Ion Vîlcov și-a dat demisia din funcția de judecător al CSJ în aprilie 2014, la fel ca și judecătorul Iurie Șumcov – în 2015.

Fabrica din Ghindești, care în prezent este în procedură de insolvabilitate, a solicitat la CtEDO despăgubiri pentru prejudiciul material suportat de-a lungul anilor în valoare de peste 7 milioane de euro, însă, ținând cont de circumstanțele cauzei și materialele aflate în posesia sa, Curtea i-a acordat societății reclamante dreptul de a obține 2 milioane de euro.

Drept urmare, statul are la dispoziție trei luni ca să achite acele 2 milioane de euro, iar în caz că acest termen este depășit, autoritățile vor fi obligate să plătească în continuare despăgubirea, dar cu dobânzi.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE