Proteste la CC, timp de trei zile. PG va examina de urgență cererea privind „uzurparea puterii” de către Igor Dodon

990
0
Protest la Curtea Constituțională / Sursa FOTO: TV8

Procuratura Generală (PG) a anunțat luni, 26 aprilie, că va examina în regim de urgență sesizarea prin care deputații PAS au solicitat începerea urmăririi penale în legătură cu bănuiala privind uzurparea puterii în stat de către „grupul criminal organizat și condus de cetățeanul Igor Dodon”, dar și în legătura cu „uzurparea de calități oficiale” de către Boris Lupașcu. Acesta este fostul procuror care a fost numit vineri, 23 aprilie, de coaliția „PSRM-Șor” în funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC), act pe care opoziția îl califică drept ilegal.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

PG menționează doar că adresarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgil Pâslariuc survine ca urmare a evenimentelor și deciziilor luate vinei, 23 aprilie 2021, de Parlamentul R.Moldova, în raport cu Curtea Constituțională și că va dispune o soluție legală în ordine prioritară.

Anunțul vine pe fundalul confruntării tot mai accentuate între Președinție, susținută de PAS, și majoritatea „PSRM-Șor” din Parlament, care încearcă să obstrucționeze activitatea acelor judecători ai CC care și-au dat acordul pentru declanșarea alegerilor anticipate.

În acest context, liderul PSRM, Igor Dodon, i-a adresat luni un mesaj președintei Maia Sandu, prin care îi propune stoparea de urgență a oricăror „acțiuni care provoacă destabilizarea situației” și să inițieze de urgență consultări pentru depășirea crizei politice. Potrivit lui Dodon, în cadrul unui dialog instituțional dintre Parlament și Președinție ar putea fi stabilită și data alegerilor anticipate, „după ce dinamica pandemiei va înregistra o diminuare sigură”.

Replica PAS nu a întârziat, „Noi nu avem ce discuta cu penalii și uzurpatorii”, a răspuns scurt liderul interimar al formațiunii, Igor Grosu, în cadrul manifestației de susținere a judecătorilor constituționali, care a fost reluată luni la sediul Curții.

Zeci și chiar sute de oameni au participat pe parcursul zilei la această acțiune, scandând: „Noi nu cedăm!”, „Dodon, la pușcărie!”, „Jos trădătorul!” și „Anticipate!”. La fel, oamenii spun că nu-i vor permite noului judecător numit de Parlament, Boris Lupașcu, să intre în clădirea CC, iar Igor Grosu le-a cerut participanților să continue protestul timp de trei zile, până miercuri.

Menționăm în acest context că miercuri, 28 aprilie, CC urmează să examineze sesizările deputaților din opoziție cu privire la constituționalitatea instituirii stării de urgență, până la 31 mai. Anularea acestei decizii a Parlamentului, adoptată de asemenea cu votul majorității „PSRM-Șor”, i-ar permite Maiei Sandu să emită neîntârziat decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE