Ministrul român de Externe: Acțiunile majorității „PSRM-Șor” arată dispreț față de independența Curții Constituționale

202
0
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu

Ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu, reafirmă poziția României, care consideră că declarația aprobată vineri în Parlamentul de la Chișinău, potrivit căreia Curtea Constituțională a R.Moldova ar „uzurpa” puterea în stat, „arată dispreț” față de independența Curții. „Înțelegem care sunt mizele foarte importante ale unei astfel de acțiuni, dar ea este neconstituțională”, a subliniat șeful diplomației române, amintind că acțiunile majorității „PSRM-Șor” au fost condamnate ca atare și de către Uniunea Europeană, de către ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv de Ambasada României, precum și de către Ambasada SUA la Chișinău. „La instrucțiunile mele am dat un astfel de comunicat”, a arătat șeful diplomației române”, a precizat Aurescu, citat de Agerpres.

El a mai vorbit, într-o emisiune la Antena 3, despre importanța care trebuie acordată în continuare statului de drept în R.Moldova și a denunțat atacurile comise „pe nedrept”, în ultima perioadă la adresa ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță.

„Nu este nimic adevărat din ceea ce s-a susținut în aceste atacuri, cum că ambasadorul Ioniță nu ar mai fi susținut de către București. Dimpotrivă, eu vă răspund că este un diplomat excelent, că se bucură de toată susținerea mea și nu a existat niciun fel de chemare a lui la București, pentru a fi „muștruluit”. Dimpotrivă, l-am chemat pentru a participa la întâlnirile pe care doamna președinte Maia Sandu le-a avut săptămâna trecută”, a arătat Bogdan Aurescu.

Amintim că un șir de decizii extrem de controversate adoptate vineri, 23 aprilie, cu votul deputaților din coaliția „PSRM-Șor”, cu privire la activitatea Curții Constituționale, a provocat un val de reacții succesive extrem de dure din partea partenerilor internaționali ai R.Moldova. Acestea au culminat cu o declarație de condamnare a acestor decizii din partea președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio. În acest context, el a cert Parlamentului R.Moldova „să abroge declarația și deciziile sale neconstituționale și să respecte deciziile trecute și viitoare ale Curții Constituționale, chiar și atunci când nu este de acord cu acestea”.

Solicitată de jurnaliști, președinta socialistă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a evitat să comenteze poziția Comisiei de la Veneția, deși anterior PSRM își argumenta acțiunile tocmai printr-o recomandare făcută anterior de această instituție.

În consecință, președinta Maia Sandu și PAS și-au chemat susținătorii să fie pregătiți pentru a apăra independența Curții Constituționale. Manifestațiile de protest la sediul Curții, care au început vineri, au fost reluate luni.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here