Cum urmează să filmeze Everestul un videograf din Chișinău

627
0
Anatolie Marcoci

Anatolie Marcoci, originar din Chișinău, de mai bine de zece zile face parte dintr-un proiect internațional de aventură, care se desfășoară tocmai pe continentul asiatic și anume în Nepal. Profesia pe care o îmbrățișează, experiența vastă în calitate de cameraman, dar și pasiunea față de drumețiile montane i-au oferit motivația necesară pentru a pleca în expediția unică „Everestul Meu”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
Împreună cu alți membri a proiectului la Templul Nepal, Anatolie primul din dreapta. Foto: Arhiva personală, pagina de facebook a protagonistului și a proiectului: MyEverest

Împreună cu echipa sa de producție este responsabil de imortalizarea tuturor drumețiilor reale trăite de protagoniștii proiectului. Ulterior, întreaga expediție se va integra în 12 episoade ale unui film documentar. Timp de două luni, un grup format din patru amatori ai unui mod activ de viață, alergători, alpiniști și amatori de drumeții montane, vor descoperi frumusețea peisajelor și viața din munții nepalezi. Doi din cei patru protagoniști ai proiectului sunt din orașul Chișinău și doi, din Tiraspol. În plus, proiectul mai presupune promovarea culturii locale, dar și vizitarea mai multor obiective turistice incluse în patrimoniul UNESCO.

Contactat de „Gazeta de Chișinău”, Anatolie ne-a povestit despre aventura pe care o trăiește acum, dincolo de imaginile din obiectiv, oferindu-ne mai multe detalii despre excursiile, impresiile, oamenii pe care i-a întâlnit, dar și cum se descurcă în munți cu tehnica de filmare.

Ne-a mărturisit că chiar dacă fiecare dintre participanți atunci când se urcă în munți are în spate câte un rucsac de tracking cu lucrurile personale, iar el împreună cu partenerul său cameran au și bagaje cu tehnica necesară, priveliștea văzută odată ajunși sus compensează toate greutățile.

Sunt multe mașini și motociclete care circulă fără reguli

Zborul din Chișinău spre destinație a durat șapte ore și jumătate, iar odată ajuns în Kathmandu, capitala țării, tânărul a rămas frapat de mai multe lucruri. „Primul lucru pe care îl remarci când ajungi în Kathmandu este aerul, în general este foarte poluat întregul oraș. Fără mască nu poți ieși deloc afară, deoarece ai impresia că peste tot e ceață. Totodată, sunt multe mașini și motociclete care circulă fără reguli, cine a reușit să treacă acela are prioritate. Prima dată când am mers cu taxiul credeam că nu mai ajung la hotel, dar peste 3-4 zile m-am acomodat și cu traficul”, relatează Anatolie Marcoci.

Printre locurile pe care a reușit deja să le viziteze și să le filmeze s-au deosebit templele budiste, datorită energiei deosebite simțite atunci când se afla în interiorul acestor edificii. Timp de câteva zile petrecute în acel oraș, cel mai mult l-au impresionat oamenii. În primul rând, pentru că reacționează foarte pozitiv atunci când îl văd cu camera în mână, dar și pentru atitudinea binevoitoare pe care a observat-o la ei. „Oamenii reacționează foarte pozitiv la cameră, comparativ cu reacțiile pe care le primeam adesea acasă, le zici Namaste (o formă de salut constând dintr-o ușoară plecăciune, cu palmele lipite una de cealaltă, frecventă în rândul hindușilor) și ei îți răspund cu zâmbet, chiar dacă nu te cunosc”, afirmă cameramanul Anatolie Marcoci.

Nepalezii nu au nevoie de BMW de ultimă clasă sau iPhone 12, ei au alte valori

Întrebat prin ce se diferențiază nepalezii de moldoveni, ne-a răspuns că: „Deși oamenii aici sunt foarte săraci, sunt și foarte deschiși. Prioritățile lor diferă de ale noastre, după felul cum trăiesc, după fețele radiante, simplitatea cu care abordează anumite situații, ei nu au nevoie de BMW de ultimă clasă sau iPhone 12, ei chiar au alte valori” .

În momentul realizării materialului protagonistul se afla într-o expediție spre muntele nepalez Mardi Himal. Acest lucru presupune că au mers prin junglă pentru a ajunge la destinație. Trei zile s-au ridicat pe muntele care se află la altitudinea de 4500 de metri deasupra nivelului mării, au staționat o noapte la o stațiune de camping și, timp de două zile, trebuie să-l coboare. Anatolie e de părere că această escaladare este o aclimatizare pentru marele traseu ce urmează a fi într-adevăr o mare aventură, și anume drumul spre Mera Peak.

Mera Peak, muntele care nu a fost escaladat de nici un moldovean 

Cel mai culminant moment al proiectului va fi însăși urcarea pe muntele Mera Peak din Himalaya. „Sigur că am emoții, emoții foarte frumoase, când mă gândesc că urmează să urc pe acest munte, principalul e să ajung acolo. De pe acest munte vom vedea și alți cinci dintre cei mai înalți munți din lume, cu peste 8000 de metri înălțime, printre care și marele Everest (care geografic se află pe granița dintre Nepal și Tibet). Trebuie precizat că acest munte nu a fost escaladat încă de nici un moldovean”, ne-a mărturisit Anatolie.

Videograful Anatolie Marcoci este sigur că această aventură îl va schimba spre bine, oferindu-i noi trăiri și viziuni atât pe plan moral, cât și spiritual. Aflându-se în inima Nepalului, trăiește fiecare emoție la intensitate maximă pentru că are „ocazia de a filma locuri frumoase, lume frumoasă și în împrejurări exotice, și tot acest arsenal de sentimente și priveliști din vârfurile munților presupune jobul meu! Ce poate fi mai grozav?”.

Potrivit organizatorilor, expediția se desfășoară în perioada 13 aprilie 2021 – 24 mai 2021. Presupune depășirea voinței și caracterului amatorilor de drumeții montane față de propriile Everesturi și vederea celor cinci vârfuri muntoase considerate „giganți ai planetei”: Everest (8.848 m), Kanchenjunga (8.586 m), Lhotse (8,516 m), Makalu (8,485 m) și ChoOyu (8,188 m).

Autor: Tudorița Postolachi, stagiară

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE