„Dosarul cărnii” de la Piața Centrală din Chișinău: Sute de mii de lei mită, iar responsabilii dau vina unul pe altul (VIDEO)

2008
0

Trei medici veterinari și doi reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți de anchetatorii de la Centrul Național Anticorupție (CNA), care au investigat timp de trei luni acte de corupție comise în cadrul Laboratorului de expertiză care funcționează la Piața Centrală din Chișinău. Responsabilii ar fi pretins și obținut taxe de protecție de cel puțin 100 de lei pentru fiecare carcasă de carne de porcină sau bovină vândută în piață, valoarea mitei ridicându-se de câteva ori în cazul unor produse de proastă calitate sau cu un termen mic de valabilitate, se arată într-un comunicat al CNA. Acesta însă nu precizează dacă în perioada investigației carnea presupus alterată a ajuns sau nu să fie vândută consumatorilor, punându-le astfel sănătatea în pericol. Drept urmare, mai mulți consilieri municipali au cerut demiterea conducerii Pieței Centrale, administrată de Primăria Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

CNA a făcut publică și o înregistrare video, realizată cu camera ascunsă, în care unul dintre veterinari vorbește cu furnizorul de „zdohnituri” (carne alterată – n.red.), de la care cere între 200 și 300 de lei pentru carnea de vită.

„Un agent economic care furniza pe piață între 30-40 de carcase urma să plătească drept taxă de protecție câteva mii de lei, la fiecare partidă. Din documentările, operate timp de trei luni, se estimează o sumă, pretinsă drept mită, de circa 100.000 de lei – bani care au fost calculați luând ca bază înregistrările obținute de anchetatori. Suma reală, însă, care a intrat în afara circuitului oficial, ar putea fi de câteva ori mai mare”, se arată în comunicatul emis marți, 20 aprilie, de CNA.

Miercuri, 21 aprilie, liberalii din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) i-au cerut primarului Ion Ceban să-i demită pe directorul și vicedirectorul Pieței Centrale. „Pentru a completa tabloul abuzurilor de la piață̆ trebuie să mai menționăm că această carne alterată este vândută în mai multe hale, inclusiv în spațiile care aparțin companiei „Alex Neosim” și unde anterior administrator a fost actualul vicedirector al Pieței Centrale (Ghenadie Botezat – n.red.). Adică socialiștii au pus Lupul paznic la oi și se laudă că au reformat piața!!”, scrie cu această ocazie pe Facebook consilierul PL Ion Cebanu.

Solicitat de jurnaliștii de la TV8, directorul pieței, Ion Pîntea, a calificat declarațiile consilierului ca „aberații” și „manipulări cu tentă strict politică”. El susține că administrația Pieței Centrale nu poartă răspundere pentru calitatea produselor vândute, aceasta fiind atribuția Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

La rândul său, ANSA a anunțat că este dispusă să colaboreze cu ancheta pentru a elucida toate circumstanțele în care s-au produs actele de corupere.

Menționăm că procurorii care conduc urmărirea penală în acest caz au în gestiune 43 de dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă și activă. Legislația în vigoare prevede până la 10 ani de pușcărie pentru aceste fapte, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE