Generalul Ion Costaș: Ucraina culege roadele inacțiunii sale în ceea ce privește Transnistria

4706
1
Generalul Ion Costaș

În timp ce lideri europeni se arată îngrijorați de desfășurarea de trupe ruse în apropiere de frontul din Donbas și în Crimeea anexată, experții avertizează că R.Moldova nu are niciun mecanism de răspuns în cazul în care o escaladare a conflictului din Ucraina s-ar extinde până la granițele R.Moldova. Cancelara germană Angela Merkel, bunăoară, declară că situația din Belarus, din estul Ucrainei și din Crimeea, din Transnistria, din Osetia de Sud, din Abhazia, din Nagorno-Karabakh este „mai mult decât alarmantă”. Iar ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, anunță că tensiunile iscate de dislocarea masivă de trupe rusești la graniță cu Ucraina va deveni tema unei întâlniri trilaterale România-Polonia-Turcia, care va avea loc la București. În același timp, generalul Ion Costaș, fost ministru de Interne și al Apărării din R.Moldova, spune că autoritățile moldovene nu s-au arătat preocupate serios de această problemă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Întrebat de „Gazeta de Chișinău” dacă R.Moldova poate fi afectată de evenimentele legate de Ucraina, Ion Costaș a răspuns că: „O amenințare a existat, există și va exista până când avem o armată de ocupație pe teritoriul independent al statului suveran R.Moldova”.

Totodată, el nu crede că autoritățile de la Chișinău pot să facă singure față unei asemenea amenințări. Mai mult, în opinia sa, acum Ucraina culege roadele inacțiunilor sale în legătură cu separatiștii din Transnistria, până când nu a fost lovită de o problemă similară, în Crimeea și Donbas.

„Dar noi avem forțe care ar putea face față? Asta e o naivitate! Avem situația când timp de 30 și ceva de ani nu s-a făcut nimic, când partea ucraineană, în timpul războiului și când noi aveam probleme cu integritatea teritorială, a fost de partea Transnistriei și, împreună, în complot cu Rusia, juca cartea împotriva R.Moldova… Până astăzi, când s-au trezit și ei cu o problemă în Donbas, pe care o avem și noi în Transnistria. Sigur că, în 30 de ani, se putea face foarte mult ca să se blocheze complet existența acestei Transnistrii din partea Ucrainei. Cu părere de rău, ucrainenii nu au făcut nimic, au stat cu mâinile în sân și așteptau să se rezolve de la sine problema”, accentuează generalul Costaș, care a condus Ministerul Apărării în timpul războiului din Transnistria, din 1992.

El mai spune că, în prezent, Chișinăul poate miza doar pe sprijinul partenerilor internaționali – Uniunea Europeană și Statele Unite –, care pot stăvili pornirile agresive ale Rusiei.

„Numai pe plan internațional se pot face eforturi, dar nu știu cât curaj au guvernanții – președintele și Parlamentul, care știm ce orientare are acum, unde se ceartă după ciolan”, spune Ion Costaș.

Menționăm în acest context că ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, anunță că diplomații occidentali încearcă să găsească căi de dezescaladare a situației de la granița ruso-ucraineană, dar și că Rusia se folosește și de alte tactici, pe lângă masarea de trupe, inclusiv propaganda și dezinformarea prin canale de propagandă precum Sputnik.

La rândul său, cancelara germană Angela Merkel a declarat, în cadrul unui discurs la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) că în acest moment, având în vedere amenințările la adresa securității, situația din Donbas și din Crimeea este mai mult decât alarmantă, menționând în acest context și Transnistria. Cu toate acestea, a subliniat Merkel, Europa ar trebui să mențină un dialog cu Federația Rusă, în pofida tuturor divergențelor, potrivit RBC Ukraina.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. […] „O amenințare a existat, există și va exista până când avem o armată de ocupație pe teritoriul independent al statului suveran R. Moldova”. Declarația a fost făcută de generalul Ion Costaș, fost ministru de Interne și al Apărării de la Chișinău, în contextul escaladării conflictului ruso-ucrainean, transmite presa din R. Moldova […]