CSM a amânat repetat alegerea unui nou judecător la Curtea Constituțională, chiar înainte de ședința cu privire la dizolvarea Parlamentului

1002
0

În lipsă de cvorum, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amânat marți, 13 aprilie, examinarea chestiunii cu privire la alegerea unui nou membru al Curții Constituționale (CC), chiar dacă urgentarea acesteia a fost cerută de ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi. Mai mult, lui Nagacevschi i-a fost interzis să participe la dezbaterile din ședința CSM, chiar dacă ministrul Justiției este membru din oficiu. Cu o propunere în acest sens a venit un alt membru al Consiliului, Dorel Mustață, care a argumentat că Nagacevschi este în prezent doar în exercițiul funcțiunii și, deci, nu deține competențele necesare pentru a reprezenta instituția pe care o conduce.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Puteți doar să priviți”, au decis ceilalți membri ai CSM cu privire la dorința ministrului interimar de a se angaja în discuții.

Nagacevschi a insistat săptămâna trecută, printr-un demers adresat CSM, să grăbească procedura de numire a unui nou judecător la CC, pe postul rămas vacant după moartea lui Eduard Ababei, până maxim pe 14 aprilie, pentru că pe 15 aprilie CC urmează să se pronunțe în privința demersului președintei Maia Sandu, care a cerut să fie constatate circumstanțele necesare pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.

Deoarece nu a fost admis la dezbateri, Nagacevschi a scris pe Facebook că „resetarea CSM este o urgență”.

Menționăm că chestiunea cu privire la numirea unui nou judecător la CC a fost examinată de membrii CSM printre ultimele pe agenda ședinței din 13 aprilie, după ce un alt membru din oficiu, procurorul general Alexandr Stoianoglo, s-a retras pentru a merge la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). În lipsa acestuia, cvorumul nu a putut fi întrunit deoarece Fadei Nagacevschi a fost exclus, iar un alt membru al CSM, Ion Crețu, este înscris în concursul pentru funcția de judecător la CC.

Adăugăm că în concurs s-au înscris 16 candidați, printre care și deputatul PSRM, Vasile Bolea. Acesta ar fi promovat, pe filieră politică, de socialiști, pentru a i se alătura în componența instanței altui fost deputat PSRM, Vladimir Țurcan.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE