Cum are loc în Chișinău imunizarea cadrelor didactice

1380
0

A început cea de-a doua etapă a campaniei de imunizare contra Covid-19 în Republica Moldova. Aceasta presupune că vor fi vaccinate persoanele cu comorbidități, adulții cu vârstă mai mare de 60 de ani, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar, cei din domeniul educației și din cadrul serviciilor sociale. În acest sens, cadrele didactice, profesorii și învățătorii fac parte din grupele prioritare care beneficiază de procedura de imunizare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Conform datelor furnizate de către Agenția Națională de Sănătate Publică pentru această etapă este preconizată deschiderea treptată a peste 300 de centre de vaccinare. Centrul municipal de imunizare este amplasat în incinta edificiului din str. Petru Rareș 18 și cuprinde o suprafață totală de peste 400 m². Am aflat de la câțiva învățători care sunt condițiile acolo și cum s-au simțit ei după administrarea vaccinului. Majoritatea dintre aceștia au rămas mulțumiți de serviciile medicale prestate, de dotarea cabinetelor, precum și de atitudinea medicilor.

Fiecare trebuie să se consulte cu medicul de familie”

Natalia Bernaz, învățătoare la Instituția Privată Liceul „Da Vinci” din Chișinău, se numără printre primii beneficiari din categoria cadrelor didactice cărora le-a fost administrată prima doză de vaccin. Ne-a mărturisit că a avut emoții înainte de vaccinare, deoarece a auzit multe informații care pun la îndoială calitatea și eficiența vaccinului produs de Universitatea Oxford.

Natalia Bernaz, învățătoare la clasele primare în Instituția Privată Liceul Da Vinci din Chișinău
Natalia Bernaz, învățătoare la clasele primare în Instituția Privată Liceul Da Vinci din Chișinău

Inițial, m-am simțit foarte bine, deși aveam impresia că-mi sare inima din piept de frică: totuși despre AstraZeneca au fost multe informații. A doua zi am avut frisoane, febră și dorință de a dormi mai mult decât de obicei. Ceea ce pot recomanda este ca fiecare să se consulte cu medicul de familie, care cu siguranță știe mai bine indicațiile medicale ale fiecăruia! Una știu sigur: suntem în „război” cu un dușman invizibil, dar crud, și vaccinul este arma noastră cu care ne putem apăra.”

Pentru a beneficia de vaccin cadrele didactice au completat în prealabil niște liste, în care au indicat numele, prenumele, vârsta și comorbiditățile de care suferă. Ulterior, acestea au fost trimise către instituțiile responsabile, după care au fost anunțate zilele și orele la care sunt programate. Mulți din cei care fuseseră înscriși la început în listele de așteptare, aflând că nu se va administra Pfizer BionTeh, au refuzat să se vaccineze și speră să se aducă cât mai curând alte doze. Alții mai curajoși și dornici de a se reîntoarce în clasele de studii au acceptat.

Personalul e foarte loial și răbdător cu pacienții”

Cornelia Simcov, învățătoare la clasele primare, Liceul de Limbi Moderne și Management, s-a vaccinat și ea cu AstraZeneca. Speră că imunizarea învățătoarelor de clasele primare să accelereze reîntoarcerea copiilor în clase și a declarat că a avut anumite reacții, cum ar fi febră, frisoane, dureri musculare, articulare, dar, fiind informată de medici că sunt reacții normale, nu și-a făcut griji.

Cornelia Simcov, învățătoare la clasele primare, Liceul de Limbi Moderne și Management din Chișinău
Cornelia Simcov, învățătoare la clasele primare, Liceul de Limbi Moderne și Management din Chișinău

Personalul e foarte loial și răbdător cu pacienții. În încăpere e curat, aerisit, steril totul. Atât personalul medical, cât și pacienții purtau mască și respectau distanța socială. Am primit și indicații despre starea sănătății, reacțiile pe care e posibil să le avem după vaccinare. Anume ținând cont de aceste indicații, am putut depăși mai ușor simptomele de după vaccinare” .

Nici specialiștii nu neagă posibilitatea apariției anumitor reacții adverse, care sunt semne că organismul uman inițiază un răspuns imun și în acest fel formează anticorpi. Aceste efecte apar de obicei după prima zi de la vaccinare și pot dura până la șapte zile, în descreștere.

Într-o conferință de presă, organizată pe 6 aprilie de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a fost anunțat public numărul exact de doze de vaccin existent în prezent în depozitul național de vaccinuri. Astfel, la Agenția Națională de Sănătate Publică se păstrează la temperaturi de -60 grade circa 12 mii de doze de vaccin Pfizer Bionteh, care sunt dozele securizate pentru doza a doua a persoanelor care deja au fost vaccinate, și 36 de mii de doze AstraZeneca.

Maria Muntean, profesoară de ritmică și dans din capitală
Maria Muntean, profesoară de ritmică și dans din capitală

Sunt sceptică față de acest proces de imunizare”

Cu toate acestea, multe cadre didactice nu s-au înscris în listele de vaccinare și nici nu se grăbesc să ia o decizie în acest sens. Dubiile sunt cauzate de originea dozelor de vaccin, dar și de frica de reacțiile adverse. „Am refuzat, sunt sceptică față de acest proces de imunizare, mai ales că unicul vaccin disponibil este AstraZeneca. Pentru mine contează mult calitatea acestora și mă pune pe gânduri faptul că R. Moldova administrează și operează doar cu vaccinurile donate, fie din România, fie din Europa. Am rude care s-au vaccinat cu Pfizer în Europa și nu au avut nicio reacție, pe când cei care s-au vaccinat la noi cu AstraZeneca au avut febră mare și frisoane”, ne-a mărturisit profesoara de dans din Chișinău, Maria Munteanu.

Primarul general al capitalei Ion Ceban, a declarat pe 7 aprilie într-o postare publică pe facebook că, de la deschiderea primului Centru municipal de vaccinare, unde s-a optat prioritar pentru imunizarea cadrelor didactice, au fost vaccinate peste 2000 de persoane din cei circa 12 mii de profesori. În prima zi s-a înregistrat un număr de 159 de profesori, iar în a șasea 680.

Autor: Tudorița POSTOLACHI, Facultatea de Jurnalism, USM

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE