Ministrul socialist al Justiției cere CSM să grăbească numirea unui judecător la CC, până a fi decisă dizolvarea Parlamentului

648
0
Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi / Sursa FOTO: NewsMaker.md

Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să urgenteze procedura de numire a unui nou judecător la Curtea Constituțională (CC), pe postul rămas vacant după moartea lui Eduard Ababei. Nagacevschi, care în trecut a fost juristul PSRM, grăbește acum CSM să ia o decizie în acest sens până maxim pe 14 aprilie, adică înainte cu o zi până când CC urmează să se pronunțe în privința demersului președintei Maia Sandu, care a cerut să fie constatate circumstanțele necesare pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.

„Actualmente, Curtea este expusă politic excesiv din cauza conflictelor instituționale dintre Președintele R.Moldova și Parlament, existând riscuri pentru contestarea autorității Curții și afectarea funcționalității acesteia”, se arată într-un demers expediat de Nagacevschi la CSM.

Menționăm că în concursul pentru postul vacant de judecător la Curtea Constituțională s-au înscris 16 candidați, printre care și deputatul PSRM, Vasile Bolea. Acesta ar fi promovat, pe filieră politică, de socialiști, pentru a i se alătura în componența instanței altui fost deputat PSRM, Vladimir Țurcan, conform unor surse ale „Ziarului de Gardă”. Maria Strulea, șefa Direcției cercetare și analiză de la Curtea Constituțională, este o altă candidatură care se negocia pentru a fi promovată la Curte, conform acelorași surse.

Amintim, de asemenea, că pe 2 martie CSM a amânat adoptarea unei decizii cu privire la numirea unui judecător al CC, pe motiv că nu există un regulament privind desfășurarea concursului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here