O comisie parlamentară creată la inițiativa PSRM va ancheta răpirea lui Ceaus, în timp ce Igor Dodon o învinuiește pe Maia Sandu

1236
0
Fostul judecător ucrainean Nikolai Ceaus / Sursă FOTO: RBK Ukraina

Parlamentul a creat vineri, 9 aprilie, o comisie specială care ar urma să investigheze răpirea de la Chișinău a fostului judecător ucrainean Nikolai Ceaus, devenit celebru după ce a fost prins în flagrant cu o mită de 150 de mii de dolari, pe care i-a ascuns în borcane îngropate în curtea casei sale de la Kiev. Inițiativa cu privire la înființarea acestei comisii vine de la socialiști. Se întâmplă în condițiile în care mai mulți dintre aceștia, inclusiv liderul PSRM, Igor Dodon, au insinuat că Ceaus, care căuta azil politic în R.Moldova, ar fi fost răpit de colaboratori ai serviciilor speciale ucrainene, cu buna știință a președintei Maia Sandu, pentru că ea ar controla în prezent Serviciul de Informații și Securitate (SIS), și ar fi avut o înțelegere în acest sens cu președintele de la Kiev, Volodimir Zelensky.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În timpul dezbaterilor, parlamentarii din opoziție au cerut ca ancheta să fie extinsă asupra altor cazuri de rapt, cum ar fi cel al profesorilor turci de la Liceul „Orizont”, expulzați ilegal din R.Moldova pe timpul președinției lui Dodon și predați regimului lui Recep Erdogan.

Mai în glumă, mai în serios, și deputata Platformei DA, Maria Ciobanu, a propus ca președinte al comisiei să fie numit Ștefan Gațcan, care se presupune că a fost răpit chiar de colegii lui din PSRM și apoi obligat să renunțe la intenția sa de a părăsi fracțiunea socialiștilor.

„Noi vom susține această inițiativă, dar dacă doriți să faceți un show politic, nu aveți decât s-o faceți”, a declarat în acest context deputatul PAS, Mihai Popșoi. Pe altă parte, președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a spus că are îndoieli în legătură cu capacitatea acestei comisii de a clarifica ceva în legătură cu răpirea lui Ceaus. „Parlamentul e împărțit acum în două tabere: fiecare va da vina una pe cealaltă. Concerte într-o temă foarte sensibilă, care privește autoritatea R.Moldova”, afirmă Diacov.

În final, Parlamentul a acceptat totuși crearea comisiei, care va fi compusă din 9 membri – 3 de la PSRM, 2 de la „Șor” și „Pentru Moldova”, precum și câte unul de la PAS, Platforma DA, PDM, și „Pro Moldova”.

Amintim că fostul judecător ucrainean Nikolai Ceaus a fost răpit pe 3 martie 2021 din Chișinău, unde a ajuns trecând fraudulos peste granița moldo-ucraineană. O investigație realizată de RISE Moldova arată că acesta nici măcar n-ar fi fugit din țara sa, ci a fost evacuat forțat în urma unei operațiuni pusă la cale de fostul președinte ucrainean, Petro Poroșenko, în înțelegere cu fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. Kievul a cerut extrădarea lui Ceaus, dar, totodată, a negat categoric orice implicare în cazul răpirii acestuia. Luni, 5 aprilie, președinta Maia Sandu a cerut acțiuni imediate din partea Ministerului de Interne, în aceeași zi ministrul interimar, Pavel Voicu, a fost convocat de premierul în exercițiu, Aureliu Ciocoi, și tot atunci SIS a negat orice implicare a sa în acest caz.

Într-un interviu pentru presa ucraineană, Svetlana Ceaus, soția fostului judecător, afirmă că acesta ar fi fost răpit pentru că ar fi renunțat să continue procesul de obținere a azilului și intenționa să revină la Kiev pentru a depune mărturii împotriva unor persoane din anturajul lui Petro Poroșenko.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE