„Bronz” pentru Victor Sterpu la Grand Slam Antalya

812
0
Victor Sterpu pe podiumul de premiere (al doilea din dreapta)

Judocanul Victor Sterpu a cucerit medalia de bronz la Grand Slam-ul din Antalya, Turcia, asigurându-și prin acest succes calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, ce se vor desfășura în perioada 23 iulie – 8 august 2021.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Conaționalul nostru, campion european în 2020, a evoluat pe 2 aprilie curent în categoria de greutate 73 kg, dând dovadă de un apetit extraordinar pentru victorii și demonstrând agilitate în mișcări, precum și promptitudine în luarea deciziilor. În prima sa partidă de la acest turneu, judocanul nostru de 21 de ani dădu piept cu mult mai experimentatul algerian Fethi Nourine, dublu campion continental, premiant cu bronz la Campionatul Africii 2020.

Paradă prin ippon

Victor Sterpu încheie conturile în primul minut al meciului, învingând prin ippon, după o aruncătură spectaculoasă executată prin întoarcere, în stilul luptelor greco-romane. În runda a doua, atletul originar din Bulboaca, Anenii Noi, s-a ciocnit de o rezistență dârză din partea mexicanului Gilberto Cardoso, un judoka de mare perspectivă, medaliat cu bronz la Campionatul Panamerican 2020. Compatriotul nostru s-a impus iarăși prin ippon, după ce a executat ca la carte un procedeu de răsucire aplicat la brațul adversarului, oponentul fiind nevoit să abandoneze din cauza acestui artificiu tehnic extrem de dureros.

În faza sferturilor, Victor a cedat în fața redutabilului judoka din Italia, Fabio Basile, campion olimpic în 2016 la Rio de Janeiro și viitorul câștigător al Grand Slam-ului din Antalya. În recalificări, discipolul școlii moldovenești de judo l-a surclasat pe belgianul Jeroen Casse, învingându-l înainte de expirarea timpului regulamentar de 4 minute, prin executarea, într-un interval de 40 de secunde, a două procedee de waza-ari: primul prin aruncare cu răsucire, care a devenit cartea de vizită a lui V. Sterpu, și al doilea prin fructificarea unei prize efectuate la talia adversarului.

În lupta pentru medalia de bronz, una încrâncenată și de uzură, judocanul nostru s-a impus în fața polonezului Adam Stodolski, deținător al locului 3 la Openul de la Sofia 2020. Astfel, la sfârșitul timpului regulamentar, Victor Sterpu a reușit să aplice în stil magistral procedeul său preferat – ridicarea adversarului de la sol și aruncarea lui prin răsucire –, câștigând prin ippon.

Calificarea olimpică

După Campionatul European am luat o mică pauză, iar această medalie îmi oferă mai multă încredere în forțele proprii și motivare de a evolua cu succes la Jocurile Olimpice de la Tokyo”, a specificat Victor Sterpu, angajat al Inspectoratului General de Carabinieri, pregătit de antrenorii Victor Gorobeț, Marcel Trudov, Andrei Luca și selecționerul Valeriu Duminică.

„Grație acestei medalii, Victor Sterpu nu mai poate rata participarea la Jocurile Olimpice ce vor avea loc vara viitoare în capitala niponă, plasându-se în top 20 al ratingului mondial. Competiția din Turcia a fost penultima pentru el înainte de Olimpiadă. Următoarea întrecere de anvergură la care va participa lotul național de judo este Campionatul European, programat a se desfășura în perioada 16-18 aprilie a.c. la Lisabona, Portugalia”, a menționat Valeriu Duminică, selecționerul echipei naționale.

La Grand Slam-ul din Antalya, în clasamentul neoficial pe medalii pe primele două locuri s-a situat echipa Italiei și, respectiv, cea a Japoniei, cu câte două medalii de aur şi două de argint în palmares, urmate de reprezentativa Canadei (1-2-2). La competiţie au luat parte 432 de judoka (263 la masculin şi 169 la feminin) din 91 de ţări.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE