Dispoziție de la Ministerul de Externe, în legătură cu „emisiunea” realizată de Dodon de la sediul Ambasadei din Rusia

1283
0

Ministerul de Externe (MAEIE) de la Chișinău a emis joi, 8 aprilie, o circulară prin care interzice misiunilor diplomatice ale R.Moldova din străinătate să-și pună sediile la dispoziția unor politicieni. Directiva vine după ce liderul PSRM, Igor Dodon, a difuzat din Ambasada R.Moldova de la Moscova, vinerea trecută, un nou episod din emisiunea pe care o ține săptămânal pe vlogul său de pe YouTube. MAEIE, care a solicitat mai întâi explicații în legătură cu acest fapt, a dispus acum că „spațiile misiunilor diplomatice nu pot fi puse la dispoziția persoanelor terțe pentru înregistrarea sau transmiterea în direct a reportajelor sau a emisiunilor de autor”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

De asemenea, Ministerul a indicat în circulară că sediile misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare nu pot fi folosite în scopuri politice și nu pot fi puse la dispoziția (chirie, comodat sau altfel) politicienilor pentru întâlniri cu alegătorii.

„Delegațiile oficiale, aflate în misiuni de serviciu peste hotare, vor putea beneficia de asistența misiunilor diplomatice în limitele programului oficial și cu respectarea cadrului normativ în vigoare. (…) Interviurile sau alte modalități de comunicare publică cu mass-media națională sau din statul de reședință și în scop de promovare a imaginii Republicii Moldova, pot fi realizate cu autorizarea șefului misiunii și în coordonare cu Biroul de presă al Ministerului”, se mai arată în document.

Menționăm că emiterea acestei dispoziții a fost anunțată în ajun, într-o emisiune la TV8, de premierul în exercițiu, Aureliu Ciocoi, tot el ministru interimar de Externe. Ciocoi afirmă că Dodon a difuzat emisiunea de pe vlogul său „nu chiar de la Ambasadă”, ci din Casa de oaspeți a misiunii și că liderul socialiștilor nu le-ar fi spus nimic angajaților despre scopul aflării sale acolo. La fel, Ciocoi susține că și ambasadorul Vladimir Golovatiuc, fost deputat PSRM, ar fi fost surprins de acțiunile fostului șef de partid.

Pe de altă parte, Dodon a afirmat, pe o platformă de socializare rusească, că ar fi avut tot dreptul să se afle și să difuzeze emisiunea de la Ambasadă, în calitatea sa de fost șef al statului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE