Mircea Geoană: Pandemia de COVID-19, un test al solidarității NATO cu R.Moldova, fără a atenta la neutralitatea țării

428
0
NATO Deputy Secretary General Mircea Geoana

Pandemia de COVID-19 este un test al solidarității pe care îl manifestă NATO în raport cu R.Moldova, spune secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană. „Este decizia R.Moldova cât de mult și cât de departe vrea să meargă în acest parteneriat cu NATO. Atât timp cât R. Moldova ne va solicita, suntem dispuși să investim și să putem colabora încă și mai bine. Credem că acest lucru este folositor pentru R.Moldova, nu atentează în niciun fel la neutralitatea constituțională pe care R.Moldova a adoptat-o”, a declarat Geoană într-o emisiune la TVR Moldova, după ce Chișinăul a recepționat cea de a două tranșă de echipamente medicale acordate gratuit de NATO pentru a combate răspândirea noului coronavirus.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Mai mult, Alianța Nord-Atlantică este dispusă să contribuie la implementarea reformelor necesare în R.Moldova pentru consolidarea unui stat de drept și a climatului democratic, spune Mircea Geoană.

„Aș vrea ca cetățenii R.Moldova, când se uită la NATO, să se gândească la noi ca la o parte integrantă a Occidentului democratic, împreună cu UE, cu națiunile europene, cu SUA și Canada. Suntem cu toții parte a acestui conglomerat de democrații, de țări libere, care pot să își decidă destinul așa cum consideră necesar și care conlucrează în dimensiune economică, securitară. Credem că acest mesaj unificat al Occidentului democratic către R.Moldova, către cetățenii săi, indiferent de preferințele lor, este acela că alături de Europa există o șansă mult mai bună de dezvoltare, un trai mai bun. Luați exemplul României, Poloniei, Țărilor Baltice, oricărui stat din fosta sferă de influenta sovietică și uitați-vă cum erau atunci, înainte de integrare, și cum sunt astăzi, după integrare – e o diferență de la cer la pământ”, accentuează el.

În acest context, menționăm că R.Moldova a recepționat luni, 29 martie, un ajutor umanitar din partea NATO, care constă din 100.000 de măști de model FFP2, în valoare de 190.000 de dolari. Echipamentele medicale a fost aduse la Chișinău cu o navă a Forțelor Aeriene ale României și sunt destinate Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”, precum și altor instituții sanitare din țară, conform necesităților.

În februarie, R.Moldova a primit gratuit din partea NATO și 25 de mii de costume pentru protecție de unică folosință Tyvek 600+, în valoare de peste 300 de mii de dolari.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here