Agricultorii, chemați să dea socoteală la poliție pentru protestul din 2020

2303
0

După doi ani de secetă se confruntă cu grave probleme financiare. Au datorii la bănci, nu au bani de motorină, fertilizanți, iar din cauza datoriilor nici nu pot accesa alte credite. Este situația disperată a mai multor agricultori aflați în pragul lucrărilor agricole de primăvară. În pofida acestui fapt, mulți din ei s-au pomenit citați în luna martie la Direcția generală urmărire penală a Inspectoratului General de Poliție de pe str. Columna 130 din capitală.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Oamenii au aflat că pe numele lor au fost deschise dosare penale, pe lângă altele, contravenționale, pentru faptul că au participat la protestele agricultorilor din decembrie 2020.

Dumitru Rotaru, agricultor din satul Leușeni, Hâncești, a participat la protestele agricultorilor organizate vara, la marginea Chișinăului, iar în decembrie a venit în centrul capitalei cu două tractoare. „La finele lunii februarie, mi-au aplicat o amendă de 800 de lei, pentru că în timpul protestului din decembrie aș fi încălcat regulile de circulație. Zilele acestea m-a contactat un polițist de la Inspectoratul de poliție Ialoveni, care mi-a cerut să vin, să explic de ce am mers cu tractorul la protestul agricultorilor care a avut loc în august 2020. Pe lângă aceasta, am mai primit o citație, în martie, să mă prezint deja la Direcția generală urmărire penală a IGP că figurez într-un proces penal deși nu am rănit pe nimeni și nu am deteriorat nimic. Consider că aceste acțiuni ale poliției au scopul de a ne intimida, cineva se răzbună pentru faptul că am participat la ACELE proteste”, susține agricultorul.

Gata să-și scoată iar tractoarele la protest

Când a mers la anchetatorul Ion Doni, acesta l-a informat că figurează într-un proces penal, pentru că la 16 decembrie ar fi participat la ciocnirile dintre polițiști și agricultori. „Mi-au spus că am împins poliția în fața clădirii Parlamentului, fapt care se vede dintr-o fotografie, și că protestul a fost autorizat în PMAN, nu și în scuarul Parlamentului. Nu am discutat mult. Trebuie să-mi iau un avocat și să mă prezint încă o dată la anchetator. Am achitat deja o amendă, nu am greșit cu nimic, sunt dispus să mă apăr în instanță, iar dacă voi pierde sunt gata să scot iar tractoarele la protest, pentru că această guvernare face tot posibilul ca să ne alunge din RM”, susține fermierul.

Agricultorul în vârstă de 25 de ani are 600 de hectare. A muncit zi și noapte timp de mai mulți ani. „Acum toată tehnica agricolă este pusă gaj la bănci. Am peste un milion de lei datorii. Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm pe moment este criza financiară, nu avem de unde împrumuta bani, iar prețul la motorină între timp s-a dublat. În plus, ei ne mai poartă pe drumuri”, afirmă Dumitru Rotaru precizând că în situația sa sunt foarte mulți proprietari de terenuri.

Mihail Cristea din Hâncești deține 50 de hectare. La 16 decembrie 2020, în timpul protestului din fața clădirii Parlamentului, tractorul acestuia a urcat pe scări. „Mi-au zis să mă prezint la anchetator și mi-au recomandat să-mi iau avocat. Mi-au deschis dosar penal pentru faptul că am urcat cu tractorul pe scări și aș fi împins cordonul de polițiști. Dar nu am împins și nu am atins pe nimeni, pentru că în fața tractorului se aflau oamenii noștri. Nu am avut avocat și mi-au zis că-mi vor da unul din oficiu și să mă prezint joi. Oare nu există probleme mai grave de investigat acum în RM încât cogeamite Direcție care trebuie să se ocupe de infracțiunile economice grave să se lege de agricultori?”, se întreabă antreprenorul.

Mihail Cristea ne spune că în urma protestului a primit o sumă foarte mică pentru culturile de grupa a doua compromise de secetă și având o gospodărie țărănească cu mai puțin pământ, nici măcar nu a beneficiat de ajutorul de motorină din donația de la ruși. „E strigător la cer ce se întâmplă. N-avem motorină, n-avem bani pentru îngrășăminte, am mers la protest ca să ne apărăm drepturile, dar noi, aceștia fără pile, nu ne-am ales cu nimic. Peste 120 de mii de lei am datorii doar față de bănci. Și cât am cheltuit pe drumuri ca să pot să protestez, plus amenda și dosarul penal pentru care până la urmă va trebui să-mi iau un avocat, voi cheltui mai mult decât ne-a ajutat acest stat în urma pierderilor uriașe pe care le-am suportat în urma secetei”, constată întristat fermierul.

O afacere acasă, cu bani de peste hotare

Un alt agricultor, Vadim Condrea de la Căușeni, ne spune că a primit zilele acestea citație, în care e solicitat să se prezinte la același anchetator, Ion Doni. Încă n-a fost la audieri. „Sunt învinuit că mi-aș fi parcat ilegal tractorul în centrul capitalei. Din câte știu, a fost o acțiune de protest autorizată la care am participat din cauza situației grele în care ne-am pomenit din cauza secetei. În toată lumea agricultorii în astfel de situații au beneficiat de sprijin din partea statului. Am 395 de hectare. De pe 70 ha semănate cu grâu am strâns anul trecut doar 20 de tone de grâu, iar orzul a fost 100% compromis. După protest, am primit compensații pentru culturile de grupa a doua, bani care mi-au ajuns să cumpăr iar orz pentru a semăna pământul”, ne spune agricultorul.

Fermierul a lucrat mulți ani peste hotare, iar banii pe care i-a câștigat, peste 100 de mii de euro, i-a investit în agricultură. „Am adunat cu greu acei bani și azi regret că am investit în pământ. De fapt, ni se creează toate condițiile ca să ne luăm iar lumea în cap. Am impresia că nu au cu ce se ocupa și de aceea se leagă de noi”, mai spune Vadim Condrea.

Acuzați de huliganism și că ar fi opus rezistență poliției

Unul din organizatorii protestelor, Ion Plămădeală, de la Asociația producătorilor din raionul Leova, ne informează că, din citațiile pe care le-au primit, au înțeles că pe numele lor a fost deschisă o cauză penală conform art. 287 al. 3, adică pentru huliganism agravat, săvârșit cu aplicarea unor obiecte care ar fi dus la vătămarea integrităţii corporale sau sănătăţii. Totodată. agricultorii sunt învinuiți în baza art. 349 alin1(I) al CP, că ar fi aplicat violența faţă de persoane cu funcţie de răspundere, aflate la datorie.

Reprezentanții acestei Direcții de urmărire penală ar putea să se ocupe de infracțiuni economice grave, nu de agricultorii care mai fac ceva în statul acesta și mai deschid niște locuri de muncă. În timpul protestului din fața Parlamentului nu a fost rănit nimeni și acest fapt ne-a fost confirmat de medici. Tractorul care a urcat pe scări era înconjurat de protestatarii noștri. Nu am fărâmat nicio bucată de scară de la Guvern ori de la Parlament. Sunt și eu citat. Încă nu am discutat cu anchetatorul. Consider că ne cheamă în baza imaginilor foto și video făcute atunci. I-a deranjat anume protestul agricultorilor, dar am discutat și cu ceilalți colegi și suntem dispuși să ne apărăm drepturile până la capăt”, ne-a spus Ion Plămădeală.

Răspuns evaziv al IGP

Am încercat să aflăm și opinia șefului Direcției urmărire penală a Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Ciobănaș, ce dosare au fost deschise pe numele agricultorilor, de ce oamenii sunt citați după trei luni de la proteste, ce li se incriminează și câți agricultori figurează în aceste dosare. Iată care a fost răspunsul oferit de șeful Direcției prin intermediul serviciului de presă al IGP:

În urma protestelor din 16 decembrie 2020 au fost inițiate procese penale în cadrul cărora până la acest moment au fost efectuate acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. La această etapă continuă acțiunile de urmărire penală inclusiv prin audierea participanților la acțiunea de protest”. În încercarea de a afla mai multe detalii, am fost informați că acestea nu pot fi date publicității la etapa de urmărire penală.

Amintim că la protestele agricultorilor din anul 2020 au participat fermieri din 14 raioane. Atunci, după o vară secetoasă, în care oamenii au suferit pierderi uriașe, unele culturi fiind compromise în proporție de 100%, în loc să subvenționeze agricultorii, Guvernul a decis să majoreze cota TVA de la 8 la 12 la sută.

Protestele agricultorilor au început vara, apoi s-au intensificat în decembrie, când aceștia au decis să-și aducă tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale, iar la 16 decembrie au mers în fața Parlamentului. Altercațiile dintre agricultori și polițiști s-au produs pe 16 decembrie în fața clădirii Parlamentului. Mai mulți agricultori au urcat cu tractoarele pe scările din fața legislativului, iar poliția a recurs la gaze lacrimogene.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE