Constituționalist, despre nemulțumirile lui Dodon în legătură cu desemnarea lui Grosu: „Trenul e plecat!”

2546
0

Desemnarea liderului interimar al PAS, Igor Grosu, la funcția de prim-ministru este perfect constituțională și în strictă conformitate cu ultimele decizii ale Curții Constituționale (CC). De această părere este fostul judecător la Înalta Curte, Nicolae Osmochescu, potrivit căruia președinta Maia Sandu deține dreptul discreționar de a decide pe cine să desemneze candidat la șefia guvernului. „După ce a fost invalidat decretul de desemnare repetată a Nataliei Gavriliță, ea a fost obligată să desfășoare noi consultări cu fracțiunile parlamentare, ceea ce a și făcut marți. După asta a emis decretul prin care l-a desemnat pe domnul Igor Grosu”, a declarat Osmochescu pentru „Gazeta de Chișinău”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Solicitat să comenteze declarația liderului PSRM, Igor Dodon, care spune că majoritatea parlamentară va propune în zilele ce urmează un alt candidat și Maia Sandu ar trebui să se conformeze, expertul a spus: „Trenul e plecat! N-o să mai ajute la nimic”.

La fel, și directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, consideră că decizia Maiei Sandu se înscrie în rigorile normelor constituționale, chiar dacă s-a făcut un joc neașteptat pentru mulți actori politici. „Cred că este un pas în contextul în care partidul care o reprezintă pledează pentru alegeri anticipate și, din păcate, nu are prea mulți aliați în Parlament. Însă nu putem să evaluăm acum consecințele acestei mișcări. Probabil, doar mai târziu. Bănuiesc că și cei din PSRM acum se gândesc, își calibrează acțiunile – ce și cum să facă”, spune analistul într-un comentariu pentru „Gazeta de Chișinău”.

Vorbind despre o eventuală sesizare la CC, așa cum a sugerat Igor Dodon că vor proceda socialiștii, Pistrinciuc crede că aceștia ar trebui să se gândească mai mult strategic, inclusiv la alegeri.

„Evident că alegerile nu pot avea loc acum, în valul acesta de pandemie, dar pe viitor, în termen mediu, toate partidele care au promis resetarea Parlamentului ar trebui să revină la acest subiect, fiindcă societatea nu uită. Și acest Parlament, din păcate, nu este funcțional”, a subliniat el.

Amintim, în acest context, că liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat marți, 16 martie, că „probabilitatea ca Igor Grosu să fie votat de PSRM tinde spre zero”. El anunța, la un post de televiziune afiliat socialiștilor, că va fi propus un alt candidat, susținut de actuala majoritate „PSRM-Șor-Pentru Moldova” sau chiar într-un format și mai extins, iar Curtea Constituțională va fi solicitată să se pronunțe în privința desemnării lui Igor Grosu. Toate acestea au fost reconfirmate oficial miercuri, 16 martie, în numele fracțiunii PSRM, de deputatul Vlad Bătrâncea.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE