Reacții politice la desemnarea lui Igor Grosu: Între acceptare și noi acuzații la adresa Maiei Sandu

1133
1
Premierul desemnat, Igor Grosu

Cel puțin doi dintre fruntașii PAS – deputații Sergiu Litvinenco și Oazu Nantoi – susțin că nu au știut nimic din timp, însă apreciază decizia președintei Maia Sandu de a-l desemna pe Igor Grosu la funcția de prim-ministru. Și liderul „Pro Moldova”, Andrian Candu, spune că aceasta a fost „o surpriză plăcută”, iar Marina Tauber declară că deputații din fracțiunea sa trebuie să se consulte mai întâi cu liderul formațiunii, fugarul Ilan Șor. Pe de altă parte, vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, se declară dezamăgit și afirmă că decizia Maiei Sandu nu a clarificat situația, ba dimpotrivă – „totul a devenit și mai confuz”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cei mai confuzi par însă socialiștii, din moment ce deputatul Grigore Novac declară că socialiștii „nu pot să spună dacă vor vota sau, dimpotrivă, nu vor vota Guvernul condus de Igor Grosu”, pe când liderul său de partid, Igor Dodon, afirmă că „probabilitatea ca Igor Grosu să fie votat de PSRM tinde spre zero”.

„Trebuie să vedem cu ce garnitură vine domnul Grosu. Dacă domnul Grosu va avea aceeași prestație în față Parlamentului ca doamna Gavriliță, poate nici să nu vină, pentru că este sortit eșecului”, a declarat Novac într-o emisiune la TVR Moldova.

Dodon, la rândul său, susține că, „dacă se va ajunge cu el în Parlament, va mai fi un candidat care va acumula zero voturi”. „La următoarea ședință parlamentară, aceeași majoritate, în același format sau mai extins, va veni cu un candidat și atunci decretul de astăzi al președintelui nu costă niciun bănuț”, a mai declarat liderul PSRM, la NTV Moldova.

Nominalizarea lui Igor Grosu nu a fost discutată în timpul consultărilor de la Președinție, spune Alexandr Slusari, potrivit căruia, acest fapt este regretabil. „Dacă data trecută și Maia Sandu, și Guvernul Gavriliță au spus clar că nu vor să fie votați, iar noi atunci am putut lua niște decizii, astăzi nu este clar absolut nimic. Nu este clar scopul înaintării acestei candidaturi. Va fi sau nu guvern? Va vota sau nu PAS? Are nevoie Maia Sandu de un guvern sau nu are nevoie?”, s-a întrebat el la TV8.

Pe de altă parte, liderul „Pro Moldova”, Andrian Candu, consideră că „lucrurile se mișcă în direcția corectă și vor duce la sfârșitul crizei politice”. El consideră că decizia Maiei Sandu a fost perfect constituțională și spune că îl așteaptă pe Igor Grosu în Parlament, cu un program profesionist de gestionare a crizei pandemice și de deblocare a relațiilor R.Moldova cu FMI.

În final, doar liderul PDM, Pavel Filip, acuză o înțelege între PAS și PSRM, cu scopul de a provoca alegeri anticipate „fără să-și asume responsabilitatea pentru oamenii care mor”. „Partea bună e că am scăpat de un eventual candidat al majorității Dodon-Șor. Cât despre noul candidat, nu am înțeles încă dacă de data aceasta vorbim de un guvern pe bune sau și acum ni se va cere să nu-l votăm. Nici nu vreau să iau în calcul posibilitatea că noul candidat va cere din nou zero voturi, pentru că țara nu va supraviețui fără un guvern funcțional”, a scris Filip pe Facebook.

Amintim că președinta Maia Sandu l-a desemnat marți, 16 martie, pe liderul interimar al PAS, Igor Grosu, candidat la funcția de prim-ministru, la finalul unor consultări cu forțele politice parlamentare, în timpul cărora candidata majorității „PSRM-Șor-Pentru Moldova”, Mariana Durleșteanu, și-a anunțat retragerea.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU