Retragerea Marianei Durleșteanu i-a picat bine Maiei Sandu. Igor Grosu este noul candidat desemnat la șefia Guvernului

1662
0
Candidatul desemnat la funcția de premier, Igor Grosu / Sursa FOTO: TV8

Liderul interimar al PAS, Igor Grosu, este noul candidat desemnat de președinta Maia Sandu la funcția de prim-ministru. „Am luat act de decizia doamnei Mariana Durleșteanu de a-și retrage candidatura. Având în vedere că nu există, pe moment, un candidat care să fie susținut de o majoritate absolută formalizată, am decis să-l înaintez pe domnul Igor Grosu la funcția de prim-ministru și i-am cerut domnului candidat să pregătească programul și să formeze o echipă cu care să meargă în Parlament”, a declarat sec șefa statului, la scurt timp după încheierea consultărilor pe care le-a purtat marți, 16 martie, cu fracțiunile și grupurile parlamentare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Maia Sandu a semnat deja decretul cu privire la desemnarea lui Igor Grosu, chiar dacă tot ea afirmă că a aflat despre decizia Marianei Durleșteanu de a se retrage doar la finalul discuțiilor cu deputații.

„La aceste consultări am discutat despre poziția partidelor, nu am discutat despre retragerea doamnei Durleșteanu, pentru că lucrurile s-au întâmplat mai târziu. Eu am aflat despre decizie când s-au încheiat negocierile”, a răspuns președinta la întrebările jurnaliștilor.

Igor Grosu însuși, în urma discuțiilor de marți la Președinție cu Maia Sandu, a lăsat să se înțeleagă că PAS nu agreează ideea învestirii unui guvern plenipotențiar cu „mandat scurt”, înaintea alegerilor anticipate. „În loc să convenim asupra unei date de desfășurare a alegerilor, în loc să ne concentrăm pe eforturile cum putem ajuta Guvernul Ciocoi, irosim timp pe astfel de discuții”, a declarat el, afirmând că Parlamentul are suficiente pârghii pentru a asista Guvernul în exercițiu să gestioneze criza epidemiologică generată de un nou val de infectări cu COVID-19, inclusiv prin atragerea asistenței financiare din străinătate.

Liderul PSRM, Igor Dodon, care, împreună cu colegii lui de partid, a fost ultimul ce a discutat cu Maia Sandu, a invocat, de asemenea, situația epidemiologică ca motiv pentru amânarea anticipatelor. „Acest Parlament trebuie resetat. Când? Cineva dorea cât mai curând, dar acest lucru nu este posibil. La toamnă putem să discutăm, doar după ce suntem siguri că putem face față crizei pandemice”, spune Dodon.

În același timp, el a refuzat să „deschidă parantezele” cu privire la refuzul Marianei Durleșteanu de a mai candida la funcția de prim-ministru.

În acest context, menționăm că, în ajun, șeful fracțiunii PSRM din Parlament, Corneliu Furculită, sugera la Europa Liberă că socialiștii ar fi dispuși să renunțe la candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru, chiar dacă, alături de Partidul „Șor”, deține majoritatea. Mai mult, el lăsa să se înțeleagă că PSRM ar fi gata să renunțe la parteneriatul cu Partidul „Șor” și să învestească, timp de două zile, un guvern alături de PAS, Platforma DA și PDM.

Amintim că Mariana Durleșteanu, candidata alianței „PSRM-Șor-Pentru Moldova” la funcția de prim-ministru, a anunțat că se retrage din cursă în după-amiaza zilei de marți, 16 martie, chiar în timp ce Maia Sandu purta la Președinție consultări cu forțele parlamentare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE